Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

College zet in op centrale professionele vuurwerkshow rond jaarwisseling

Algemeen

DIEMEN - Het college van B&W van Diemen is voornemens om - als de coronamaatregelen dat toestaan - de komende jaarwisseling een centrale, professionele vuurwerkshow in Diemen te organiseren. 

De voorbereidingen daartoe worden momenteel getroffen. De beoogde plek voor de show is de Venserkade/Loswal, die ook voor de show aan het einde van het Diemer Festijn wordt gebruikt.

Burgemeester Erik Boog licht toe: “Het afsteken van vuurwerk levert inmiddels zoveel maatschappelijke schade en overlast op dat serieuze beperkingen van het afsteken nodig zijn. Tegelijkertijd is het een mooie traditie om het oude jaar op een bijzondere manier uit te luiden. We hopen door het organiseren van zo’n centrale show op een mooie afsluiting van het jaar zonder dat we te maken krijgen met vuurwerkslachtoffers, schade of andere narigheid.”

Geen totaalverbod

Voor het overige kiest het college vooralsnog de landelijke lijn ten aanzien van een vuurwerkverbod. Dat zou betekenen dat er voor Diemen geen totaalverbod geldt, maar wel dat een aantal vuurwerkproducten niet meer afgestoken en verkocht mag worden. Het gaat dan onder andere om knalvuurwerk en vuurpijlen. Het is nog onduidelijk hoe ver het landelijke verbod van consumentenvuurwerk zal gaan rond de komende jaarwisseling. Het kabinet kan mogelijk nog besluiten tot een totaalverbod voor deze jaarwisseling, net zoals vorig jaar het geval was.

Vuurwerkvrije zones

Het is verder de bedoeling dat er in Diemen in een aantal specifieke zones geen vuurwerk mag worden afgestoken. Die vuurwerkvrije zones liggen rond winkelcentra, zorginstellingen, scholen, ov-voorzieningen als stations, bus-en tramhaltes, de kinderboerderij, maneges, parkeerterreinen, het gemeentehuis, het politiebureau en de brandweerkazerne. Die beperkingen zijn nodig om de overlast in de buurt van kwetsbare mensen, dieren en essentiële gebouwen te voorkomen.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief