Afbeelding
Foto: Gerrit Alink

Vlag in top voor zesde verjaardag Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Algemeen

DIEMEN - Zaterdag 25 september 2021 zijn de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties zes jaar van kracht. Dit wordt op 24 en 25 september gevierd. Meer dan duizend bedrijven, gemeenten en organisaties in het hele land hijsen de SDG vlag. Ook bij gemeente Diemen is vrijdagmorgen de SDG vlag gehesen door wethouder Duurzaamheid Matthijs-Sikkes-van den Berg.

De Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen vormen een gezamenlijk masterplan richting een duurzaam 2030, met als gedachte dat alles onderling verbonden is. Zonder inclusief onderwijs geen innovatie. Zonder biodiversiteit, geen veerkracht. Door vrijdag en zaterdag, de speciale SDG-vlag te laten wapperen bij het gemeentehuis laat Diemen zien dat het lokaal bijdraagt aan de doelen voor een groene, inclusieve en sterkere wereld.

Tegelijk geven de ruim 1000 vlaggenhijsers door heel Nederland een duidelijk statement aan het nieuwe kabinet dat het intussen hoog tijd is om duurzaamheid écht te integreren in het nieuwe beleid.

De gemeente Diemen heeft haar eigen duurzame ontwikkelingsdoelen voor een gezonde leefomgeving en duurzame samenleving vastgelegd in de Duurzaamheidsagenda 2020-2025. Daarbij zijn de SDG’s ook een inspiratiebron. Concreet wordt dat bijvoorbeeld zichtbaar bij het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen. En wanneer de gemeente diensten en goederen inkoopt, gebeurt dit meer en vaker duurzaam en circulair. Medewerkers van de gemeente doen aan afvalpreventie en afvalscheiding.

Ook is het beheer van stedelijk groen natuurvriendelijk en op steeds meer plaatsen is er meer oog voor biodiversiteit en wordt de natuur versterkt. Daarbij treft Diemen ook klimaatmaatregelen om beter bestand te zijn tegen intense regenbuien en periodes van hitte en droogte. Op het gebied van energiebesparing organiseert de gemeente onder andere collectieve inkoopacties voor zonnepanelen en isolatie. Via het ondersteunen van de stichting Daarom Duurzaam Diemen versterkt de gemeente de verdere ontwikkeling van lokale duurzame initiatieven.

De Duurzaamheidsagenda van gemeente Diemen is te lezen onder de rubriek duurzaamheid op www.diemen.nl. Meer informatie over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en de SDG action days op https://www.sdgnederland.nl/

Uit de krant