Afbeelding

Gemeenteraad stelt Huisvestingsverordening 2021 vast

Algemeen

DIEMEN - De Huisvestingsverordening 2021 is door de gemeenteraad op 16 september vastgesteld en per 1 oktober 2021 van kracht. Via de Huisvestingsverordening 2021 heeft Diemen mogelijkheden om de schaarse woningvoorraad in de gemeente eerlijker te verdelen, misbruik van woningen tegen te gaan en de leefbaarheid in de buurten te verbeteren. 

Inwoners krijgen in praktische zin op allerlei manieren met de Huisvestingsverordening te maken. Er staat bijvoorbeeld in hoe de vrijgekomen sociale en sommige middeldure woningen verdeeld worden en in welke gevallen een woningzoekende voorrang kan krijgen. 

In de verordening is ook geregeld wie toestemming krijgt om in een sociale of middeldure huurwoning te gaan wonen. En hoe het gaat met voorrang en toewijzing voor Diemense jongeren of voor Diemenaren die willen doorstromen van de ene naar de andere sociale huurwoning. 

Er staat duidelijk in hoe de voorrang voor docenten in het basisonderwijs wordt geregeld en hoe de toewijzing aan statushouders in z’n werk gaat. 

Registratie voor B&B’s

Houders van een Bed & Breakfast krijgen te maken met verandering in regelgeving rond toeristisch verhuren. Zo is er geen vergunning meer nodig als zij voldoen aan de voorwaarden, maar ze worden wel verplicht om zich te registreren en dit registratienummer te vermelden in advertenties. Dit geldt ook voor bestaande B&B’s, zij krijgen zes maanden de tijd om dit te regelen.

Gebruik woonruimte veranderen

Ook voor afwijkend gebruik van de woning zijn in de verordening regels vastgelegd. Mag je bijvoorbeeld je woning verbouwen tot appartementen? Of mag je een kamer verhuren aan toeristen? In de Huisvestingsverordening staat precies wat wel en niet is toegestaan in Diemen én welke vergunning vereist is. Op de website www.diemen.nl, onder ‘gebruik woonruimte veranderen’ is hierover informatie te vinden.

Regionale woonruimteverdeling 

Het nieuwe beleid voor de regionale woonruimteverdeling (intussen vastgesteld door 15 gemeenteraden in de woningmarktregio) is in de Huisvestingsverordening 2021 verwerkt. De nieuwe regels zijn alleen nog niet van kracht per 1 oktober. Naar verwachting gaat dat gebeuren in de zomer van 2022 nadat de nieuwe regels ook technisch verwerkt zijn in het geautomatiseerde systeem van WoningNet. Tot die tijd blijven de huidige regels nog van toepassing.

De gemeenteraad van Diemen heeft vanwege de ingewikkelde en vaak complexe materie extra aandacht gevraagd voor de voorlichting over de Huisvestingsverordening. Het is de bedoeling om in 2022 een informatiecampagne voor de voorraadvergunningen te starten. Alle bij de gemeente bekende Bed & Breakfast eigenaren ontvangen bericht over de invoering van de registratieplicht. De veranderingen in de woonruimteverdeling zullen in 2022 in samenwerking met de woningmarktregio gecommuniceerd gaan worden.

De definitieve Huisvestingsverordening 2021 wordt vanaf 1 oktober 2021 gepubliceerd op de website www.overheid.nl.

Uit de krant