Afbeelding
Foto: DiemerNieuws

Diemense boa’s en toezichthouders op pad met bodycams

Algemeen

DIEMEN - De bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) en toezichthouders Openbare Ruimte van de gemeente Diemen gaan vanaf vandaag op pad met bodycams. Voor de duur van een jaar start de gemeente daarmee een pilot. Uit ervaringen in andere gemeenten blijkt dat bodycams preventief en de-escalerend werken en zo positief bijdragen aan de veiligheid en veiligheidsbeleving van de gemeentelijke handhavers. De pilot is een vervolg op een motie van verschillende fracties in de gemeenteraad om de mogelijkheden van bodycams voor boa’s en toezichthouders te onderzoeken. Politie en Openbaar Ministerie adviseerden positief over de pilot.

Bodycams zijn kleine camera’s die op het lichaam worden gedragen en die beeld en geluid opnemen. Ze worden alleen gebruikt om de interactie bij escalaties op te nemen. De wetenschap dat er opnamen gemaakt worden, kan voorkomen dat mensen die aangesproken worden door boa’s of toezichthouders ongepast gedrag gaan vertonen. Gemeenten die al eerder hun boa’s en toezichthouders met bodycams uitrustten, hebben wat dat betreft positieve ervaringen opgedaan. Een belangrijk neveneffect van de toepassing van bodycams is bovendien dat de opnamen ook kunnen dienen als bewijs bij mogelijke strafrechtelijke handhaving. 

De afgelopen periode, onder andere door de strengere aanpak van ondermijning en de maatregelen om de coronapandemie tegen te gaan, was te zien dat de Diemense boa’s en toezichthouders steeds meer te maken hebben met agressie en incidenten. Burgemeester Boog licht toe: “De gemeentelijke handhavers hebben een lastige taak en ze komen helaas allemaal wel eens in aanraking met verbaal en fysiek geweld. Wij hechten eraan om goed te letten op hun veiligheid en werkbeleving. Behalve trainingen en opleidingen hoort daar ook een goede uitrusting bij. Sinds vandaag dus ook met bodycams.”

De gemeente Diemen schafte zes bodycams aan voor haar boa’s en toezichthouders. Het gebruik van de bodycams is aan strenge regels gebonden voor wat betreft privacy, opslag van gegevens en uitleesrechten. De gemeente respecteert uiteraard die regels.

Uit de krant