Afbeelding

Raad van State zet vraagtekens bij bouwplan Arent Krijtsstraat

Algemeen

DIEMEN - Heeft de gemeente Diemen de toekomstige parkeerdruk en verkeersdrukte in de omgeving van een nieuw bouwproject aan de Arent Krijtsstraat wel voldoende en goed beoordeeld? Dat zijn vragen waar de Raad van State zich nu over gaat buigen.  De Raad zette vandaag vraagtekens bij het bouwproject met 51 appartementen en 23 parkeerplaatsen. 

Buurtbewoners maakten bij de Raad bezwaar tegen het nieuwe bestemmingsplan en de bouwvergunning voor dit project van ontwikkelaar AM. Er komen, als het voor de ontwikkelaar goed gaat ook ‘friendsappartementen’. Meerdere jongeren kunnen daar samen een appartement delen. De bedoeling is om er jongeren in de leeftijd van studenten te huisvesten. Maar dat is niet hard geregeld in het bestemmingsplan, omdat dit niet gebruikelijk is bij bestemmingsplannen. Maar het maakt wel uit voor de parkeerdrukte en de verkeersbewegingen. Niet veel studenten zullen een eigen auto hebben en willen parkeren bij het complex. Voor jongeren met een hogere leeftijd en een baan ligt dit anders. Daarom vinden de buurtbewoners het twijfelachtig om zo weinig parkeerplaatsen bij het complex voor te schrijven. Ze zijn bang dat bewoners en bezoekers een plek in de buurt gaan zoeken.

De gemeente ziet geen probleem, omdat in de omgeving een blauwe zone geldt, waardoor het autogebruik beperkt wordt. Volgens de raadsman van de bewoners is dat niet meer dan een aanname. Hij klaagde bij de Raad dat een door de gemeente gebruikt verkeersonderzoek niet deugt en dat de praktijk anders is. Vanaf negen uur ‘s avonds kan er zonder parkeerschijf worden geparkeerd tot de volgende ochtend.

Twijfels

Ook de Raad zelf vroeg zich af of de gemeente niet een te lage parkeernorm heeft gehanteerd. Voor een eerder woningbouwplan op dezelfde plek was een strengere norm gehanteerd en die was al veel soepeler dan gebruikelijk is. Een probleem is bovendien dat de ontwikkelaar het bouwplan kan veranderen en er toch appartementen kan bouwen voor een andere doelgroep. Ook al beloofde de advocate van AM dat dit niet zal gebeuren. De gemeente verwacht dat het aantal verkeersbewegingen rond het jongerencomplex zal afnemen, omdat het voormalige bedrijfspand op deze plek voor meer verkeer zorgde. Een van de rechters van de Raad verbaasde het wel dat de gemeente dit niet verder heeft onderzocht. Maar volgens de advocaat van de gemeente kunnen knelpunten in het verkeer bij het wooncomplex altijd later nog met maatregelen worden aangepakt. “Dat moet je vooraf beoordelen en niet achteraf”, reageerde de raadsman van de buurtbewoners.

De Raad doet binnen zes weken uitspraak.

Uit de krant