Afbeelding

Ben Vervetjes (1881-1951)

Algemeen

DIEMEN - De Diemenaren treurden in 1938 om de afbraak van café Vervetjes als offer voor het toenemende snelverkeer. Maar voor de wegenplanners ver weg van het dorp was het noodzaak: de tijden waren immers aan het veranderen en alles moest wijken voor het blikken monster. Voor Ben Vervetjes was het vooral een persoonlijk drama. 

Groeten uit Diemen

Zijn in 2018 overleden dochter Rie memoreerde in het tijdschrift van de Historische Kring Diemen haar gelukkige jeugd met haar ouders en broer Ben in het café waar zij was geboren en getogen. “We woonden en sliepen boven het café. Mijn slaapkamer lag vlak bij de vergaderzaal. Het was weleens rumoerig wanneer je in bed lag, want beneden waren vaak de biljarters aan het spelen. Maar als kind wen je gauw aan dit soort dingen.” 

Ook vertelde zij over het grote verdriet van haar vader nadat hij de laatste kop koffie voor de laatste klant had geschonken. Zijn vertrouwde inboedel ging voor een appel en een ei weg. Ben Vervetjes stierf in 1951, 70 jaar oud. Rie: “Nee, mijn vader heeft geen leuke oude dag gehad; de abrupte bedrijfsbeëindiging is hij nooit te boven gekomen.”

Uit de krant