Afbeelding
Foto: DiemerNieuws

Gemeente helpt met energie besparen

Algemeen

DIEMEN - Besparen van energie is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee. De gemeente organiseert dit jaar en volgend jaar veel verschillende acties in samenwerking met het Regionaal Energieloket om energiebesparing te stimuleren. 

In deze campagne zijn er acties voor inwoners met een koopwoning en voor bewoners van een huurhuis. De twee acties die de komende weken van start gaan zijn een Buurtactie Energiezuinig Wonen en een gezamenlijke inkoopactie voor bodem-, vloer- en spouwisolatie en HR++-glas. Daarnaast zoekt de gemeente tien huurders die zich gratis willen laten opleiden tot energiecoach. De energiecoaches gaan andere huurders op weg helpen om met simpele maatregelen energie te besparen. 

 Buurtactie Energiezuinig Wonen

Huiseigenaren in de buurten Akkerland, Biesbosch, Bomenrijk, Kruidenhof en Polderland Zuid ontvangen vrijdag 3 september van de gemeente een brief met uitleg over de Buurtactie Energiezuinig Wonen. De bewoners worden in de brief gevraagd hun woning als voorbeeldwoning aan te melden. Dit is dan een woningtype dat veel voorkomt in de buurt. Als de woning wordt geselecteerd komt een energieadviseur van het Regionaal Energieloket langs. Deze onderzoekt de woning en schrijft een advies met de slimste stappen om energie te besparen voor soortgelijke woningen in de buurt. Dit advies wordt met de eigenaar van de voorbeeldwoning besproken, maar ook met buurtgenoten gedeeld die een soortgelijke woning hebben, tijdens een online-bijeenkomst op dinsdag 12 oktober. Zo hoeft niet iedere woning eigenaar in de buurt een apart onderzoek te laten doen naar slimme energiebesparende maatregelen. De gemeente betaalt de kosten voor het advies. In mei 2022 wordt deze actie in een andere buurt herhaald.

Gezamenlijke inkoopactie voor woningisolatie

De gemeente en het Regionaal Energieloket starten ook een gezamenlijke inkoopactie voor vloer-, bodem-, en spouwisolatie en voor HR++-glas. Het Regionaal Energieloket heeft in verschillende gemeenten dit soort acties eerder georganiseerd. Op verzoek van Gemeente Diemen zijn ervaren isolatiebedrijven en een glaszetter uit de regio gekozen. De installateurs zijn door onafhankelijke technische specialisten van het Regionaal Energieloket gekozen vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding.

Ruim 4000 huiseigenaren ontvangen een brief over deze actie met de uitnodiging voor een online informatiebijeenkomst op maandagavond 20 september. Hier krijgen belangstellenden alle informatie over de isolatieactie en over subsidies en leningen die zijn  aan te vragen. De gemeente, het Regionaal Energieloket en het isolatiebedrijf zijn aanwezig om alle vragen te beantwoorden. Meer informatie en aanmelden via https://regionaalenergieloket.nl/acties

Energiecoach

De gemeente Diemen is in samenwerking met onder andere het Huurders Platform Diemen en de woningbouwcorporaties op zoek naar vrijwilligers die energiecoach willen worden. Een energiecoach helpt medehuurders op weg om hun energierekening beter te begrijpen én om energie te besparen met simpele tips en kleine maatregelen. De gesprekken zijn op afspraak en duren ongeveer een uur. De training tot energiecoach is gratis. Wel verwachten we natuurlijk dat u het geleerde ook in de praktijk gaat brengen. Meer informatie via Huurders: zelf aan de slag? - Gemeente Diemen

 Meer acties volgen

Dit en komend jaar volgen er meer acties om inwoners van Diemen op weg te helpen energie te besparen. Denk aan cadeaubonnen waarmee inwoners energiebesparende producten zoals tochtstrips, LED-lampen en radiatorfolie kunnen aanschaffen. Ook volgen er onder andere inkoopacties voor zonnepanelen en voor warmtepompen. De belangstelling om energie te besparen groeit. Energie die we niet gebruiken hoeven we niet op te wekken en niet te betalen. Dat zorgt voor een lagere energierekening, verhoogt het wooncomfort én is goed voor het milieu. 

Meer weten over deze of toekomstige acties, of over andere manieren om energie te besparen is te vinden op www.diemen.nl/energiebesparen

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief