Afbeelding

Alles wat je te weten wil komen over bedrijfsartsen

Advertorial

Wanneer er sprake is van langdurige ziekte of een arbeidsongeval komt de bedrijfsarts vroeg of laat om de hoek kijken. Ieder bedrijf is verplicht om een bedrijfsarts in dienst te hebben. Een bedrijfsarts is onafhankelijk en mag deze titel niet zomaar met zich meedragen. Daarvoor dient hij of zij te beschikken over een BIG registratie en een specialisatie in arbeids- en bedrijfsgeneeskunde. Officieel is een bedrijfsarts dus een medisch specialist.

Wanneer naar de bedrijfsarts?

In het geval van verzuim van de werknemer, brengt de werkgever de bedrijfsarts op de hoogte. Dit gebeurt meestal binnen een week na de ziekmelding. De bedrijfsarts zal vervolgens contact opnemen met de werknemer voor een gesprek. Hierbij kan een goed beeld geschetst worden van het ziekteverloop, de mate van arbeidsongeschiktheid en de re-integratie en kan er een oplossing worden bedacht. Er zal besproken worden over wanneer er weer begonnen kan worden met werken, hoeveel uur de werknemer in staat is om te werken en welke werkgerelateerde activiteiten er wel of niet uitgevoerd kunnen worden. Is een werknemer 6 weken of langer ziek? Dan is een bezoek aan de bedrijfsarts verplicht en wordt er een plan gemaakt voor re-integratie. Hierbij wordt de werknemer begeleid bij zijn of haar herstel en terugkeer naar werk. Het is in dit geval noodzakelijk dat de werknemer daadwerkelijk ook de afspraken met de bedrijfsarts nakomt, zodat de werknemer laat zien dat er wordt meegewerkt aan de re-integratie.

Bij kort ziekteverzuim, zoals bij een griep, is contact met de bedrijfsarts meestal niet nodig. In dat geval is regelmatig contact tussen werkgever en werknemer tijdens de ziekteperiode voldoende. 

Wat doet een bedrijfsarts?

Een bedrijfsarts heeft als functie om werkgevers en werknemers te begeleiden bij ziekteverzuim en re-integratie. Bovendien heeft een bedrijfsarts ook een preventieve functie. Zo adviseert een bedrijfsarts over beschermende maatregelen om ziekte of ongevallen te voorkomen, en kunnen er daarbij behorende maatregelen worden genomen. Ook overlegt een bedrijfsarts regelmatig met preventiemedewerkers. Verdere taken van de bedrijfsarts zijn:

- Het uitvoeren van aanstellingskeuringen en het PMO, het preventief medisch onderzoek.

- Signaleren en melden van beroepsziekten.

- Het houden van spreekuren. Deze worden niet alleen gehouden met werknemers die ziek zijn gemeld, maar ook met werknemers die vrijwillig een gesprek hebben aangevraagd voor advies over gezondheid met relatie tot werk.

- Het uitvoeren van een adviserende rol bij ziekteverzuim en re-integratie. Ook stelt een bedrijfsarts een probleemanalyse op, maakt vervolgafspraken over de voortgang en adviseert werknemers over de mogelijkheden voor een eventuele second opinion.

Mag een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek doen?

Dat mag. Een bedrijfsarts is een officiële arts en mag net zoals alle andere artsen lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hierbij is echter wel toestemming nodig van de werknemer. Deze mag lichamelijk onderzoek weigeren. Lichamelijk onderzoek is soms nodig om tot een analyse van de klachten te komen en op grond daarvan een gezondheidsadvies mee te geven aan de werknemer.

Wanneer je het niet eens bent met de beslissing van de bedrijfsarts 

Als je het niet eens bent met de uitslag, is het mogelijk om een second opinion bij een andere bedrijfsarts aan te vragen. Hierbij zijn de kosten voor de werkgever. Ook is het mogelijk om een deskundigenoordeel aan te vragen bij het UWV. Hierbij wordt gekeken naar arbeidsgeschiktheid en mogelijkheden voor passend werk, en of de re-integratieverplichtingen worden nagekomen. Het UWV geeft vervolgens een onafhankelijk oordeel over de situatie.

Vergelijk bedrijfsartsen bij HR Navigator

Ben je op zoek naar een bedrijfsarts? Bij HR navigator kan je gratis bedrijfsartsen vergelijken en een persoonlijk advies aanvragen. Ook is het mogelijk om een offerte aan te vragen en zijn adviezen geheel onafhankelijk, zodat altijd een bedrijfsarts kan worden gevonden die het best bij het bedrijf past.

Uit de krant