Afbeelding

Aan de slag als leraar, enkele opleidingsmogelijkheden

Advertorial

Sinds enkele jaren is in Nederland sprake van een dreigend tekort aan leraren in het voortgezet onderwijs. Er is sprake van een behoorlijke uitstroom doordat leraren de pensioengerechtigde leeftijd behalen. Tegelijk is er minder instroom, doordat minder mensen in de afgelopen jaren kozen voor een opleiding in het onderwijs. Zeker wanneer je in Diemen woont en nu besluit om te kiezen voor een lerarenopleiding, heb je over enkele jaren uitstekende arbeidskansen. Het te verwachten lerarentekort is namelijk in Utrecht het grootst en die afstand is vanuit hier prima te overbruggen.

Welk vak wil je geven?
Wanneer je een baan als leraar ambieert, is natuurlijk de eerste vraag welk schoolvak daarbij je eigen voorkeur heeft. Het antwoord daarop hangt nauw samen met je persoonlijke interesses. Wil je op safe spelen, kies dan bijvoorbeeld voor een bachelor Engels, want deze wereldtaal wordt zo veel gebruikt dat er altijd behoefte zal blijven bestaan aan goed onderwijs in het Engels. Sowieso is Engels op het voorgezet onderwijs in Nederland een verplichte taal, dus de vraag naar leraren Engels is niet aan de voorkeuren van leerlingen onderhevig. Dat houdt in dat er een voortdurende vraag zal blijven naar leraren Engels; een fijn vooruitzicht voor iedereen die deze studierichting kiest.

Exacte vakken
Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een studie in de richting van computertechnologie. Voor zo’n studie heb je bijvoorbeeld wiskunde of informatica in je pakket nodig. Logisch dus dat met name hier een tekort aan leraren dreigt te ontstaan. Ben je zelf goed thuis in deze materie, dan is het een goed idee om een lerarenopleiding in die richting te gaan volgen. Ook dan heb je een grote kans om te zijner tijd snel een leuke baan te vinden.

Duits
Je verwacht het misschien niet, maar ook aan leraren Duits is een schreeuwend tekort. In 2014 werd maar liefst 29 procent van alle lessen Duits in ons land verzorgd door een leraar van 55 jaar of ouder. Hieruit kun je eenvoudig afleiden dat rond deze tijd veel leraren uitstromen, met een tekort tot gevolg. Kies je voor een studie om leraar Duits te worden, dan zullen de onderwijsinstellingen in de Randstad je daarna graag contracteren!

Prima salaris
Als leraar maak je echt het verschil. Bovendien ontvang je daarvoor een prima salaris. In het voorgezet onderwijs is dat tussen 3.260 en 6.710 euro, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering (cao 2020).

Uit de krant