Afbeelding

De automarkt trekt weer aan, maar wat gebeurt er eigenlijk met oude auto’s die niet meer verkocht kunnen worden?

Advertorial

Er worden weer meer nieuwe auto’s gekocht en ook de tweedehands automarkt is, na een flinke coronadip, de afgelopen maanden weer in de lift. Wie een nieuwe (tweedehands) auto aanschaft, wil waarschijnlijk eerst van zijn oude auto af. Een gedeelte van die auto’s wordt, eventueel na reparatie, weer opnieuw tweedehands verkocht of geëxporteerd naar bijvoorbeeld landen in Oost-Europa en Afrika. Echter, een deel van die auto’s kan, omwille van de staat waarin ze verkeren, niet meer opnieuw worden verkocht. Wat gebeurt er eigenlijk met deze oude, afgedankte auto’s?

Autodemontage

Auto’s die niet meer kunnen worden verkocht op de tweedehands markt en die niet meer interessant zijn voor export, belanden op de autosloop. Zo’n auto wordt een sloopauto genoemd. Waar de autosloop vroeger soms nog een wat schimmig imago had, zijn de meeste bedrijven in de laatste decennia geëvolueerd tot enorme bedrijven die op hun manier een flinke waarde toevoegen aan de verduurzaming van ons land. Tegenwoordig wordt (vrijwel) iedere auto op zorgvuldige wijze gedemonteerd, dat wil zeggen dat bruikbare auto onderdelen worden onttrokken. Daarna worden alle overgebleven materialen zoveel als mogelijk gerecycled. In 2021 recyclede men zelfs meer dan 98% van het totale gewicht van alle sloopauto’s.

Profiteren als eigenaar van een sloopauto

De hoofdprijs hoef je niet te verwachten, maar toch kun je, zeker als de ijzerprijs, net als nu, goed staat, een leuk zakcentje overhouden aan een sloopauto. De vergoedingen variëren en zijn vooral afhankelijk van de het merk en type auto, de staat waarin deze verkeert en de vraag (naar onderdelen) op de markt. In sommige gevallen ontvang je tot wel een paar honderd euro voor een afgedankte auto en dat is toch mooi meegenomen als je er eigenlijk niet meer op had gerekend.

Waar kan ik terecht?

Op Autosloperijen.nl vind je een overzicht van autosloperijen in de buurt van Diemen. Echter, omdat veel autosloperijen met ophaalservice werken, hoef je het soms niet in de buurt te zoeken. Vergelijken en rondbellen kan zeker lonen, maar laat je auto vooral niet te lang staan voor een paar tientjes verschil. Die ben je zo verloren aan de kosten van de wegenbelasting en autoverzekering die je ook voor een stilstaande auto moet betalen.

Uit de krant