Afbeelding
Foto: DiemerNieuws

Kadernota: College kan plannen overeind houden

Algemeen

DIEMEN - Het financiële perspectief voor de gemeente Diemen kent momenteel een aantal onzekerheden en is niet onverdeeld positief. Toch heeft het college van Burgemeester en Wethouders de overtuiging dat ze op de bestaande weg voort kan. 

Dat betekent dat er voldoende armslag is om de geplande investeringen in de openbare ruimte en in voorzieningen te blijven doen en het sociaal beleid op niveau te houden, maar voor nieuwe initiatieven is nu nagenoeg geen financiële ruimte gevonden. Dat blijkt uit de Kadernota, die het college aan de raad aanbood. Daarin staan de eerste financiële gevolgen van de ontwikkelingen de komende jaren. Die worden vervolgens uitgewerkt in de begroting voor 2022.

Diemen blijft de komende jaren groeien. Het college rekent op een gemiddelde groei van 530 woningen per jaar en dat betekent dat Diemen eind 2026 18.525 woningen en 37.760 inwoners zal tellen. Wethouder Financiën Lex Scholten: “Die groei van Diemen zorgt dat we in financiële zin wel wat vlees op de botten hebben, ook al is de meeste bouwgrond geen eigendom van de gemeente. Niettemin hebben we ook te maken met een paar ontwikkelingen die minder goed uitpakken. De coronacrisis heeft uiteraard ook financiële effecten. We hebben als college al eerder aangegeven dat we de vervelende gevolgen daarvan voor onze inwoners, verenigingen, instellingen en bedrijven waar mogelijk op willen vangen. De middelen die we daarvoor van het rijk krijgen zijn dan in te zetten, maar onze algemene reserve kan ook nog mogelijkheden bieden.’ Andere beweging die minder positief uitwerkt de komende jaren is de kostenontwikkeling in de jeugdzorg. Net als alle Nederlandse gemeenten heeft ook Diemen te maken met blijvend oplopende kosten. Scholten: ‘Dat is een probleem waarmee we als gemeenten allemaal worstelen. Het rijk heeft inmiddels wel aangegeven dat er gewerkt wordt aan een financiële tegemoetkoming voor de gemeenten, maar omvang en duur van die bijdrage zijn nog niet duidelijk.”

Geen nieuw beleid

Deze ontwikkelingen leiden samen tot een iets minder positief beeld dan de afgelopen jaren. Het college kiest ervoor om dit op te vangen door nu geen nieuwe beleidsontwikkelingen in gang te zetten. “We vinden het belangrijk om de eerder voorgenomen plannen in deze bestuursperiode overeind te houden. We blijven dus investeren in de kwaliteit van de openbare ruimte en dus in groen, water en wandel- en fietsroutes. We kunnen onze plannen om geld te investeren in veiligheid en in sport- en culturele voorzieningen, zoals het sportpark, de nieuwe sporthal en de uitbreiding van de Omval, ook gewoon voorzetten. En we kunnen gelukkig ook blijvend aandacht geven aan de kwetsbare groepen in Diemen en houden de zorg daarvoor dan ook op niveau.”

Duidelijkheid over bijdragen rijk

De planning is dat de gemeenteraad de Kadernota nog voor de zomer bespreekt. De begroting, met daarin de uitwerking van deze Kadernota, zal in november ter vaststelling in de gemeenteraad worden besproken. Het college denk ruim voor die tijd duidelijkheid te hebben over de diverse bijdragen van het rijk, met name die op het gebied van jeugdzorg. Burgemeester en wethouders verwachten niet dat er in het najaar verdere financiële ingrepen nodig zijn.

Uit de krant