Afbeelding
Foto: Windalarm.

Tientallen insprekers van Windalarm bij raadsvergadering Diemen inzake RES 1.0

Algemeen

DIEMEN - Tijdens de informatieve raadsvergadering van vanavond (aanvang 19.00 uur) zullen tientallen activisten van Windalarm inspreken. De gemeenteraad behandelt dan de RES 1.0 (Regionale Energiestrategie), waarin de Diemerscheg, het groengebied aan de zuidgrens van Diemen, wordt aangewezen als een zoekgebied voor windturbines.

“De insprekers spreken zich uit tegen de overlast, natuurschade, en gezondheidsrisico’s die de windturbines met zich meebrengen. Zij komen niet allemaal uit Diemen, maar ook uit Weesp, Driemond, en Amsterdam-Zuidoost. Ze zullen in hun spreektijd wijzen op het onrecht dat de gemeente Diemen de turbines aan de uiterste rand van de gemeentegrens wil plaatsen”, aldus Windalarm.

Frances Branderhorst, die aan de Stammerdijk midden in het zoekgebied woont, schetst hoe windmolens haar leven kunnen verstoren: “Kan ik straks nog wel een raam openzetten? In de tuin zitten? Met chronisch lawaai wordt onze gezondheid op het spel gezet. Zijn wij soms tweederangs burgers?”

Karin Krabbendam, eigenaar van een tuinhuisje op complex Frankendael, spreekt over de rijkdom aan vogels die zij in haar volkstuin ervaart: “Over onze tuin vliegen elke avond grote groepen ganzen en eenden, het kanaal is hun oriëntatiepunt. Het bos herbergt ook buizerds, haviken, wielewalen, ooievaars, vleermuizen, en nog veel meer. De molenwieken hakken de vogels kapot, en de trillingen jagen mollen en ringslangen weg.”

Mathijs Petri, inwoner van Driemond, citeert een beleidsnotitie uit 2019 waarin wordt gesteld dat de Diemerscheg moet veranderen in een ‘attractief state-of-the-art energie-opwekgebied’. “Waar gaat het hier eigenlijk over?” aldus Petri. “Hebben we het hier over experimentele landschapskunst, of over ons leefgebied? De beleidsmakers zien een soort futuristische schoonheid in megawindturbines, maar voor de mensen en dieren in de Diemerscheg betekent het een industriële nachtmerrie.”

“Windalarm ziet de windturbines in Diemerscheg als symboolpolitiek, die in ons dichtbevolkt land veel schade aanricht aan mens en natuur, maar weinig bijdraagt aan het energievraagstuk. Gelukkig zijn er genoeg alternatieve oplossingen beschikbaar: windmolens op zee, zonnepanelen op daken, energie-efficiëntie en het belonen van duurzaam gedrag.”

Over de natuur en de bewoners van de Diemerscheg (en andere natuurgebieden) is onlangs de documentaire Nooit meer Stil gemaakt. De film is gemaakt door Rodolfo Vejar.

Uit de krant