Afbeelding
Foto: Pexels

24 gemeenteraadsfracties uit Noord-Holland roepen gemeenten en provincie op: ‘Klimaatdoelstelling zonder windmolens onhaalbaar’

Algemeen

DIEMEN - 24 gemeenteraadsfracties uit de provincie Noord-Holland benadrukken in een open brief de noodzaak om nu koers te houden met verduurzaming; en dus ook met het plaatsen van windmolens. Ook de fractie van GroenLinks in Diemen heeft de open brief ondertekend.

Dit doen ze in aanloop naar het vaststellen van de zoekgebieden voor zon- en windenergie in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Anouk Gielen, statenlid namens GroenLinks: “We moeten nu alles op alles zetten om klimaatverandering te stoppen. Daar horen windmolens op land bij.”

Zonder windmolens op land zijn de klimaatdoelstellingen onhaalbaar. Er wordt al maximaal ingezet op wind op zee. Ook alleen zonne-energie biedt geen uitkomst. 16 á 22 voetbalvelden panelen leveren evenveel op als één molen. Daarnaast is een mix van bronnen belangrijk, aldus de fracties.

De fracties voelen zich gesteund door recent onderzoek van het CBS, waaruit blijkt dat 75% van de Nederlanders zich zorgen maakt om de gevolgen van de klimaatverandering. De fracties vinden het jammer dat deze stem niet altijd hard genoeg doorklinkt in het debat. Het gaat veel over de 600 meter norm. Met het loslaten van deze norm wordt provincie Noord-Holland gelijk aan andere provincies, waar deze norm nooit heeft bestaan.

“Dit betekent voor de ondertekenaars niet dat er overal zomaar windmolens komen te staan. De leefomgeving en natuur spelen een belangrijke rol, evenals het delen van de opbrengsten. Financiële participatie moet ten goede komen de buurt, bijvoorbeeld om buurthuizen en sportclubs te verbeteren. De fracties doen hun oproep nu omdat 10 juni de Regionale Energiestrategie (RES) behandelt wordt in de Provinciale Staten. Het zal dan ook gaan over de zoekgebieden voor wind- en zonne-energie. Nadat deze zijn vastgesteld is het aan gemeenten om aan de slag te gaan.”

De oproep wordt onderschreven door de volgende fracties:

Anouk Gielen, GroenLinks Noord-Holland

Roy Seignette, GroenLinks Alkmaar

Vincent Koerse, GroenLinks Waterland

Rikus Kieft, GroenLinks Texel

Karen Schoonheim, GroenLinks Wormerland

Jan van der Does, GroenLinks Weesp

Hilda van ’t Riet, GroenLinks Diemen

Matthijs van Beusekom, GroenLinks Landsmeer

Gijsbert van Iterson Scholten, PvdA Alkmaar

Lilian Peters, GroenLinks Hollands Kroon

Lex van Waarden, GroenLinks Hilversum

Karin Rienstra, GroenLinks Huizen

Froukje Krijtenburg, GroenLinks Bergen

Jos Burger, GroenLinks Heemskerk

Iskandar Sitompul, GroenLinks Velsen

Herbert Faber, GroenLinks Bloemendaal

Melissa Oosterbroek, GroenLinks Haarlem

Jan Portengen, GroenLinks Gooise Meren

Lambert Riteco, GroenLinks Schagen

Maaike Ballieux, GroenLinks Haarlemmermeer

Marije Boessenkool, GroenLinks Den Helder

Ronald van Veen, Christenunie Alkmaar

Aart Waterman, GroenLinks Castricum

Soledad van Eijk, GroenLinks Langedijk

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief