Afbeelding

Tips om verantwoord en milieubewust om te gaan met batterijen

Advertorial

Hoewel we door de jaren heen steeds minder batterijen zijn gaan gebruiken, zal het je nog verbazen hoeveel batterijen er alsnog ieder jaar doorheen gaan. Niet alleen in huis, ook op het werk. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de klok die nog altijd op batterijen werkt of de afstandsbediening. Deze vervang je vaker dan je wellicht voor mogelijk had gehouden. En dat is jammer, want we weten tegenwoordig immers allemaal hoe belangrijk het is om duurzaam en verantwoord om te gaan met batterijen. Niet alleen voor onszelf, maar voor de mensen om ons heen. Het milieu en de generaties die zullen volgen. Hoe je verantwoord met batterijen om moet gaan? Hier volgen enkele tips! 

Lever lege batterijen in

Maak zeker niet de fout om lege batterijen zonder nadenken bij het grofvuil te gooien. Batterijen beschikken over schadelijke stoffen die slecht opgenomen kunnen worden. Het is daarom beter om ze weg te brengen bij een afleverpunt. Deze zoeken vervolgens alle batterijen uit en recyclen ze. Zo worden verschillende materialen uit de batterijen gebruikt als grondstof in de industrie.

Let op: alleen huishoudelijke batterijen mogen bij een afleverpunt worden ingeleverd. Wanneer je gebruik maakt van industriële batterijen, dan zal je deze bij de milieustraat van de gemeente moeten inleveren.

Haal het beste uit jouw batterijen

Batterijen gaan over het algemeen relatief lang mee. Ook niet-oplaadbare batterijen. Hierbij spelen de omstandigheden wel een belangrijke rol. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de batterijen in een droge omgeving worden bewaard en op gewone kamertemperatuur. Bewaar ze in een afgesloten doosje zolang je ze niet gebruikt of laat ze zorgvuldig in de verpakking zitten. Zo loop je geen risico dat het prestatievermogen vroegtijdig afneemt.

Uit de krant