Afbeelding

Openbare ruimte Holland Park overgedragen aan gemeente Diemen

Algemeen

DIEMEN - Woonwijk Holland Park gaat een nieuwe fase in; de openbare ruimte van dit gebied is door Bergwijkstadspark BV overgedragen aan de gemeente Diemen. Hiermee is de openbare ruimte in dit gebied nagenoeg voltooid. 

Bij deze mijlpaal waren Lex Scholten, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling, André Snippe en Simon de Graaf namens de directie van Bergwijkstadspark BV aanwezig. De overdracht betekent dat de gemeente voortaan het beheer en onderhoud verzorgt. Bij deze overdracht gaan het onderhoud en beheer van bijvoorbeeld het straatwerk, de openbare verlichting, de rioleringen, groen en kunstwerken over naar de gemeente.

Hoge eisen kwaliteit openbare ruimte

In 2016 heeft de gemeenteraad van Diemen ingestemd met het Stedenbouwkundig plan en Beeldkwaliteitsplan van Holland Park. Hiermee werd de hoge kwaliteit van de woonwijk, waaronder de openbare ruimte vastgelegd. Projectontwikkelaar Bergwijkpark Stadspark BV heeft de openbare ruimte ingericht volgens die eisen. De gemeente is zeer tevreden over het realiseren en opleveren van de openbare ruimte. Op basis van de huidige inzichten wil de gemeente de komende tijd nog wel actief inzetten op een ‘vergroening’ van de wijk.

Vergroening wijk

In Diemen hebben inwoners allerlei initiatieven genomen op het gebied van de openbare ruimte. Zwerfvuil ruimen, onkruid schoffelen, herinrichting en onderhoud van buurtpleintjes en andere zaken. Op eigen initiatief en soms ook gestimuleerd door de gemeente. Dit wil de gemeente ook tot stand brengen in Holland Park. Vanwege de ondergrondse infrastructuur van de wijk is het ingewikkeld om veel bomen te planten.

Wel bekijkt de gemeente mogelijkheden de wijk verder te vergroenen en klimaatadaptiever te maken. Zo wordt later dit jaar gestart met het aanleggen van geveltuinen waarbij bewoners zelf de planten in de geveltuin plaatsen en ook zorgen voor het onderhoud. Geveltuinen kunnen de wijk opfleuren en een meer groen aanzien geven. Voor de zomervakantie gaat de gemeente bewoners hiervoor actief benaderen.

Ook wordt gepeild of er belangstelling is in de buurt voor een vorm van gft-inzameling.

Hoe het begon

De wijk Holland Park wordt een stedelijke, autoluwe woonwijk met circa 6000 woningen in de vorm van koop-en huurappartementen met verschillende groottes. De eerste woningen in dit deel van Holland Park zijn opgeleverd in 2017. Inmiddels zijn al meer dan 1.700 woningen opgeleverd. Ook wordt gewerkt aan de volgende woonbuurten binnen Holland Park, te weten Holland Park West en Holland Park Zuid. Voor de woonbuurt Holland Park West is afgelopen donderdag 15 april de eerste paal geslagen. In deze nieuwe buurt worden gefaseerd 716 woningen, die variëren in (sociale en middeldure) huur en koop gerealiseerd. Ook wordt daar een brede school gerealiseerd, die ruimte biedt voor ongeveer 700 basisschoolleerlingen, een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal.

Holland Park Zuid vormt het laatste deel van deze gebiedsontwikkeling dat in een later stadium wordt gerealiseerd.

Park in Holland Park

De komende tijd worden nog enkele bouwplannen in dit plandeel gerealiseerd. Naast woningbouw wordt in het hart van de wijk Holland Park in 2022 een nieuw groen park aangelegd. Het park wordt aangelegd op de vroegere locatie van de Bergwijkdreef. Het park wordt voorzien van wandelpaden en krijgt ook speelvoorzieningen.

De overdracht van de openbar ruimte naar de gemeente houdt ook in dat bewoners van Holland Park alle meldingen over de openbare ruimte voortaan bij de gemeente kunnen melden. Dit kan telefonisch via het Klanten Contact Centrum, telefoon 020 – 31 44 888, digitaal via de website of via de Makkelijk Melden app.

Uit de krant