Afbeelding

Aangepaste Dodenherdenking in Diemen

Algemeen

DIEMEN - De Dodenherdenking op 4 mei zal ook dit jaar niet ongemerkt passeren in Diemen. Vanwege de coronamaatregelen is er weer gekozen voor een zeer bescheiden ceremonie zonder publiek. Daarbij zal een kleine afvaardiging van het college van B&W en van het Comité Diemen 1940-1945 bloemen leggen bij het herdenkingsmonument bij het gemeentehuis.

Bij die kranslegging zal vanwege de beperkingen geen publiek aanwezig zijn. Kransen en bloemen die normaal gesproken gelegd worden door andere organisaties, zullen dan ook op verschillende tijdstippen door medewerkers van de gemeente neergelegd worden bij het monument. Ook bij de andere herdenkingsmonumenten aan de Muiderstraatweg, de Overdiemerweg en op Rustoord zullen zoals gebruikelijk kransen worden gelegd. Bijzonderheid is dat daarbij kinderen van de Kinderraad een rol zullen hebben. Zij zullen kransen leggen bij deze drie monumenten. Inwoners die zelf bloemen willen leggen bij het monument achter het gemeentehuis, kunnen dat - met inachtneming van de coronaregels - doen na 14.00 uur.

Videoregistratie

Van de verschillende kransleggingen zal door de lokale omroep Studio DMN een videoregistratie worden gemaakt. Ook zullen de toespraken van burgemeester Erik Boog en van de voorzitter van het Comité Diemen 1940-1945, mevrouw Josje Kronenberg, opgenomen worden. Mevrouw Sara de Vries van het Comité gedeporteerde Joden Diemen 1940-1945 zal de namen van joodse slachtoffers uit Diemen voorlezen. Kinderburgemeester Cherenety Kloet zal een gedicht voordragen. De gehele reportage zal op 4 mei vanaf 19:00 te zien zijn via de website van Studio DMN (www.studiodmn.nl) en via de communicatiekanalen van de gemeente.

Digitale bloemen

Er bestaat ook de mogelijkheid om een digitale bloem te leggen bij een oorlogsmonument, ook bij de Diemense monumenten. In de monumentendatabase op de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/bloemen-leggen) kan het monument van keuze worden gezocht en ook de bloem van keuze. Daarnaast is het mogelijk om een persoonlijke boodschap achter te laten. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog stil te staan, ook zonder een monument te bezoeken.

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zal eveneens zonder publiek plaatsvinden. Om 20.00 uur zal er twee minuten stilte worden gehouden en vervolgens zal het Wilhelmus gezongen worden. De Nationale Herdenking wordt zoals ieder jaar live uitgezonden door de NOS.

Andere bijzondere dagen

Helaas gelden er nog steeds beperkingen voor evenementen en samenkomsten. Daarom mogen er op Koningsdag, 27 april 2020, geen vrijmarkten, optredens, evenementen of andere vormen van samenkomsten worden georganiseerd, ook niet voor kinderen. Ook spontane buurt- of straatborrels zijn helaas niet toegestaan. Maar wellicht zijn er wel andere mogelijkheden: livestreams van optredens, ‘balkoningsdag’, digitale vrijmarkt, online bingo’s, quizzen en prijsvragen, een creatief eerbetoon aan ons zorgpersoneel. Dat kan, maar uiteraard blijven de coronabasisregels van kracht.

Ook Bevrijdingsdag op 5 mei vieren we dit jaar niet als gebruikelijk. Dat betekent dat de Vrijheidsmaaltijd in Diemen ook dit jaar niet doorgaat. De nationale viering van Bevrijdingsdag eindigt traditiegetrouw met het 5 mei-concert op de Amstel. Door de coronamaatregelen vindt het concert niet buiten maar in Koninklijk Theater Carré plaats. Vanuit de grote zaal verzorgen het Metropole Orkest, onder leiding van Miho Hazama, de diverse artiesten en de performers van ISH Dance Collective een feestelijk programma. Het concert wordt live uitgezonden door de NOS op NPO 1.

!
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief