De sportvelden in Buitenlust.
De sportvelden in Buitenlust.

Werkgroep Buitenlust Groen: niet serieus genomen

Algemeen

DIEMEN - Werkgroep Buitenlust Groen heeft aan het college van B en W een reactie gestuurd op het conceptplan van de gemeente om in Buitenlust 40 sociale woningen te bouwen.

De bewoners van Buitenlust verzetten zich al lange tijd tegen het plan van de gemeente om in hun wijk 40 sociale huurwoningen te bouwen. De werkgroep Buitenlust Groen reageert namens de bewonersvereniging van Buitenlust.

In het coalitieakkoord ‘Duurzaam Samenleven 2018-2022’ is Buitenlust opgenomen als zoeklocatie voor sociale woningbouw. De Venser (de plek van basisschool Het Atelier) en Griend zijn ook zoeklocaties. 

“De gemeente heeft nu een conceptplan uitgewerkt voor de bouw van woningen op de sportveldjes in Buitenlust. Dit conceptplan houdt in dat erop het huidige voetbal- en basketbalveld aan het einde van de wijk twee met elkaar verbonden appartementengebouwen worden gebouwd, waarbij het bosje achter in de wijk plaats moet maken voor een klein speelveldje. Het hoogste gebouw krijgt volgens het plan vijf woonlagen en het lagere gebouw drie woonlagen. Dit is twee keer hoger dan de bestaande woningen van Buitenlust en zal zorgen voor veel schaduwwerking op deze woningen. Het nieuwe gebouw komt dicht op de bestaande woningen te staan en zal ook de privacy van deze woningen aantasten (de bewoners van de appartementen zullen bij de huizen naar binnen kijken)”, aldus de werkgroep.

Werkgroep Buitenlust Groen heeft zich vanaf het begin verzet tegen het aanwijzen van Buitenlust als zoeklocatie voor de bouw van woningen. De bewoners van Buitenlust hebben er al vaker op gewezen dat zij het belang van de bouw van sociale woningen in Diemen onderkennen, maar zijn van mening dat er in hun wijk geen ruimte is voor verdere ‘verdichting’. De wijk is al dichtbevolkt, kent voor auto’s slechts één ontsluitingsweg en trekt steeds meer jonge bewoners, waaronder veel gezinnen met jonge kinderen. De behoefte aan speelruimte is groot en zal - zo is de verwachting - in de nabije toekomst alleen maar toenemen.

Dat er onder de bewoners in Buitenlust geen steun is voor de bouw van woningen in hun wijk bleek vorig jaar toen werkgroep Buitenlust Groen een enquête hield over woningbouw in de wijk. Er reageerden 136 bewoners van Buitenlust van wie er zich 132 uitspraken tegen woningbouw in Buitenlust. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant