Het schilderij.
Het schilderij.

Op zoek naar achtergronden van schilderij in kerk Sint Petrus’ Banden

Algemeen

DIEMEN - Ellen van Meurs kwam elf jaar geleden tot de ontdekking dat het voorheen anonieme schilderij in de rooms-katholieke kerk Sint Petrus’ Banden van de hand van B. Beschey, kunstschilder te Amsterdam, is. Ellen van Meurs is bestuurslid van de Historische Kring Diemen (HKD). Zij schrijft onder meer artikelen voor publicaties van de HKD.

Inmiddels staat vast dat het in 2012 gerestaureerde schilderij nog steeds van de hand van een Balthasar Beschey is maar niet van de beroemde Antwerpse meester (1708-1776). Ook het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) schreef ons schilderij, bij een bezichtiging in 2010, nog toe aan de Antwerpse Beschey. Echter, zijn jongere, onbekende, Amsterdamse neef – met dezelfde naam - van wiens bestaan tot nu toe niemand op de hoogte was - is de maker.

Toch is bij deze wel een belangrijke kunsthistorische ontdekking gedaan, waarin ons schilderij een cruciale rol speelt. Zowel in het kerkarchief als op het schilderij wordt immers zijn naam vermeld.

Lees verder in de digitale editie

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief