Afbeelding
Foto: Vervoerregio Amsterdam

Fietsroute tussen IJburg, Diemen en Weesp krijgt verlichting

Algemeen

DIEMEN - Er komt nog dit jaar verlichting op de fietsroute langs het Amsterdam-Rijnkanaal tussen het Amsterdamse IJburg, Diemen en Weesp. Dit heeft de Vervoerregio Amsterdam bekendgemaakt.

Daardoor hoeven scholieren en forenzen ’s ochtends en ’s avonds niet langer in het donker te fietsen. Het fietspad wordt door veel middelbare scholieren uit Diemen gebruikt die met de fiets naar hun school in bijvoorbeeld Weesp gaan.

De ouders van de schoolgaande kinderen die de verantwoordelijke gemeentes aanschreven om goede verlichting te bepleiten, vingen lange tijd bot omdat de route door maar liefst vier gemeentes loopt. De fietsroute loopt door de gemeenten Amsterdam, Diemen, Weesp en Gooise Meren.

De fietsroute loopt vanaf Amsterdam-IJburg via het grondgebied van Diemen naar de spoorbrug richting Weesp, aan de westkant van het Amsterdam-Rijnkanaal. Gooise Meren ligt aan de overkant van het kanaal: de oostkant. Op het Amsterdamse deel in IJburg is al verlichting.

Martijn Sargentini, programmamanager bij de Vervoerregio: “De Vervoerregio is er met een aantal gemeenten ingedoken. Wat vrij snel lukte, was om de gemeenten een afspraak te laten maken om in de winter de route begaanbaar te houden en ook op een deel van elkaars route te strooien. Maar het allerbelangrijkste – de verlichting – lag ingewikkelder. In het begin keek iedereen elkaar aan: ‘het is mijn grond niet’, ‘we hebben geen geld’, ‘we hebben geen project daarvoor’. Het zijn dingen die we vaker horen.”

Bemiddeld

Sargentini: “Als Vervoerregio hebben we bemiddeld. Wat daarbij hielp, is dat de gemeente Amsterdam - die gaat fuseren met Weesp - al mensen heeft ingezet om klussen te doen vooruitlopend op de fusie. Een van de klussen was om op het gebied van Weesp deze route te gaan verlichten. Wij hebben de andere gemeenten erbij gehaald en gevraagd: kan de projectleider niet ook voor de andere gemeenten bekijken wat er nodig is om op het héle traject verlichting aan te brengen als de Vervoerregio een deel van de kosten financiert?”

Uit de krant