Afbeelding

Het eind van de Hervormde kerk (3)

Algemeen

Groeten uit Diemen

DIEMEN - De idealist met voldoende geld om samen met de gemeente Diemen van de leegstaande Nederlands Hervormde kerk bij de Diemerbrug iets moois te maken werd niet gevonden. De sloop die voor maart 1980 gepland stond, was daardoor niet meer te voorkomen.

In oktober 1979 hadden in lakens gehulde inwoners van het dorp nog de raadsvergadering bezocht om hun onvrede te uiten over de plannen van het gemeentebestuur om de kerk in Diemen-Zuid te slopen. Daarvoor hadden de “spoken” de kerk vlak bij de rijksweg bezet. Maar de gemeenteraad liet zich niet door witte lakens vermurwen. Het onderhoud aan de kerk was veel te duur; de raad kon niet anders dan akkoord gaan met de sloopplannen. De CDA-fractie werd nog even tijd gegund om een laatste onderzoek te doen of de kerk behouden kon blijven. Het zou er niet van komen en de vrijgekomen plek zou onderdeel worden van de huizenrij aan de buitenkant van de Anne Frankwijk.

Willem A.J. Moll was een fotograaf. Met liefde en passie. En vaak op de juiste plaats. Op veel plekken in Diemen (en Amsterdam) was hij te vinden om verdwijnende cultuur voor het nageslacht op beeld te bewaren.

Uit de krant