Afbeelding
Foto: Jan de Groen

Diemen daagt Zaanstad uit in het NK Tegelwippen

Algemeen

DIEMEN - Vandaag gaat het jaarlijkse NK Tegelwippen van start. Diemen gaat de strijd aan met de gemeente Zaanstad in misschien wel de spannendste derby van het NK: wie verruilt de meeste(tuin)tegels voor groen? 

Tussen 30 maart en 30 september 2021 kan iedereen in Diemen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Deze worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van Diemen. 

Met een gezonde portie rivaliteit gaat Diemen de competitie aan. Maar er is ook een belangrijker, gemeenschappelijk doel. Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, maken we samen onze steden en dorpenmeer klimaatadaptief en biodivers. 

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en vindt plaats in meer dan veertig gemeenten. Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is omgeven worden door groen prettig en goed voor het humeur.

Spannende derby

De eerste tegel in Diemen is al gewipt door wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg van openbare ruimte en groen. “Het is heel makkelijk: tegel eruit, plantje erin. Kijk eens kritisch naar je tuin of je een plekje hebt waar tegels eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Ook de gemeente zelf gaat in de openbare ruimte tegels vervangen door groen. Daarbij onderzoeken we ook de mogelijkheden op locaties waar inwoners al suggesties voor hebben gedaan. Laten we met elkaar zoveel mogelijk tegels vervangen door groen en zo Zaanstad verslaan in deze ludieke groene competitie. Ik denk dat we dat kunnen!”

Wint Diemen dit jaar de Gouden Tegel?

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: elke maand wordt door een vakjury de Tegelwipper van de Maand uitgekozen. Al deze Tegelwippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt. 

Het NK Tegelwippen begint tegelijk met de Week van de Groene Tuin van de Stichting Steenbreek. De competitie maakt deel uit van een reeks activiteiten die de komende twee jaar plaatsvinden onder het motto “Een groen Nederland begint in je eigen tuin”.

!
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief