Afbeelding
Foto: DiemerNieuws

College is verrast door aanwijzen van Science Park als zoeklocatie voor windmolens

Algemeen

DIEMEN - Het college van Diemen is verrast dat het Science Park door gemeente Amsterdam als zoekgebied voor windmolens is aangemerkt.

Het college van B en W dacht dat het Science Park als zoekgebied niet in beeld was. Het college wil graag duidelijkheid krijgen van Amsterdam waarom het Sciencepark in de recente plannen als zoekgebied op de kaart is gezet en welke gedachte erachter zit.

Het college gaat er vanuit dat Amsterdam nog geen concreet plan heeft voor het Science Park en dat Amsterdam, net als Diemen dat doet voor de eigen zoekgebieden, een open proces organiseert waarbij aan het einde van de rit ook ‘nee’ een uitkomst kan zijn.

Het college van Diemen wil ook met de colleges van Amsterdam, Gooise Meren en Weesp de aanpak van de zoekgebieden die in het Diemerbos zijn gepositioneerd, verder bespreken. In dit gebied hebben zowel Amsterdam als Diemen zoekgebieden aangewezen voor windenergie. Deze zoekgebieden grenzen aan elkaar en aan de gemeente Gooise Meren en Weesp. Deze zoekgebieden vallen allen onder de noemer ‘Diemerscheg’, een uitgestrekt groengebied dat de gemeentegrenzen van Diemen, Amsterdam, Weesp en Gooise Meren overschrijdt.

Diemen vindt dat in de Diemerscheg sprake is van een uitzonderlijke situatie waar anders naar moet worden gekeken in het kader van het RES proces. “Hier moet je nog meer samen optrekken. Wij vinden het niet logisch dat Diemen en Amsterdam deze zoekgebieden afzonderlijk verder gaan verkennen. In de RES voor de regio Noord-Holland Zuid werken we aan één en de zelfde opgave. Wij pleiten daarom voor een gemeentegrens overschrijdend zoekgebied zodat we met één open en transparant proces, in samenhang de voors en tegens van windmolens in dit gebied kunnen afwegen. Dit is ook duidelijker voor betrokken inwoners van vier gemeenten en andere belanghebbenden die willen meepraten”, aldus het college van Diemen.

Wethouders in de regio overleggen al geregeld over aangrenzende zoekgebieden om zo met elkaar te praten over de zorgen van hun inwoners en het bespreken van keuzen. Daarnaast is er specifiek voor de Diemerscheg al een thematafel op ambtelijk niveau waar overleg plaatsvindt tussen de vier gemeenten. Wat Diemen betreft zou hier ook een bestuurlijk platform van moeten worden gemaakt om dit gebied beter in samenhang te kunnen onderzoeken. Al dan niet met ondersteuning van bijvoorbeeld het programmabureau RES van de energieregio Noord-Holland Zuid. Het college van Diemen gaat de colleges van Amsterdam, Gooise Meren en Weesp uitnodigen om over dit idee van een gemeente overstijgend zoekgebied van gedachten te wisselen.

Uit de krant