VVD-fractievoorzitter Brigitte Wielage.
VVD-fractievoorzitter Brigitte Wielage. Foto: Trudy Kroese

VVD en CDA geven uitleg over afwezigheid bij klimaatdemonstratie: ongewenst en riskant

Algemeen

DIEMEN - De VVD en het CDA doen niet mee aan de klimaatdemonstratie die zondagmiddag op het plein voor het gemeentehuis plaatsvindt. De twee partijen hebben een advertentie in het DiemerNieuws geplaatst waarin zij uitleggen waarom zij zondag niet aanwezig zijn.

“Er is een programma over het klimaat samengesteld voor op een podium, met toespraken, zang en muziek. De Diemense VVD zal daar niet aan deelnemen. Wij vinden het volstrekt ongepast om tijdens de coronapandemie een dergelijke bijeenkomst te organiseren en daarmee de gezondheid van mensen in gevaar te brengen. De oproep van de regering luidt: blijf zoveel mogelijk thuis, werk zoveel mogelijk thuis, ontvang niet meer dan één bezoeker per dag, zang en spreekkoren zijn niet toegestaan, er is een avondklok. Diemen valt momenteel in de risicocategorie ‘Zeer Ernstig’. Het aantal besmetting in Nederland neemt weer toe. Veel ondernemers staat het water tot aan de lippen. De VVD vindt het dus zeer ongewenst om onder zulke omstandigheden een dergelijk evenement te organiseren. Daarbij de randjes van de coronamaatregelen opzoekend. Wij stellen ons op het standpunt dat alles wat bijdraagt aan het langer voortduren van de beperkende maatregelen moet worden vermeden. Ondanks de coronacrisis zijn er ongelooflijk veel alternatieven om te protesteren en om aandacht te vragen voor het klimaat. Door de coronacrisis en de klimaatcrisis tegen elkaar uit te spelen verliezen onze jongeren, verliezen onze ondernemers, verliezen wij allemaal”, aldus de VVD.

Het CDA Diemen ziet eveneens af van deelname. “Gezien de landelijke en lokale publiciteit die aan het Klimaatalarm wordt gegeven, vinden wij dit evenement in Diemen veel te riskant. De gemeente legt een beperking op van honderd genodigden, maar de afmetingen van het plein zijn ook beperkt en het is onduidelijk hoeveel meer mensen hier spontaan op af zullen komen. Denkt ter vergelijking eens aan de strenge regels rond een uitvaart: maximaal 50 personen en vaste zitplaatsen. Verder vormt een en ander toch een pijnlijke aanblik voor al die winkeliers en de horeca die te kampen hebben met strenge coronaregels. En natuurlijk voor alle anderen die de gevolgen ondervonden en ondervinden van de pandemie”, aldus het CDA.

CDA-fractievoorzitter Janneke de Graaff.
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief