TIW-Survivors heeft rechtszaak aangespannen.
TIW-Survivors heeft rechtszaak aangespannen. Foto: Trudy Kroese

Herinrichting Sportpark De Diemen: meer groen en duurzaam hockeyveld

Algemeen

DIEMEN - Het college van B en W heeft deze week het definitieve ontwerp vastgesteld voor de herinrichting van Sportpark De Diemen. 

Hierin is nog een aantal aanpassingen gedaan op basis van wensen en opmerkingen van de verenigingen en omwonenden naar aanleiding van het voorlopig ontwerp. Zo komt er nog meer groen op het sportpark, komt het nieuwe bruggetje op een andere plek, is er meer ruimte gemaakt voor fietsparkeren en wordt voor de besproeiing van het waterveld voor Hockeyclub Diemen regenwater gebruikt.

Sportieve wensen

“Sportpark De Diemen wordt zoveel als mogelijk ingericht volgens de sportieve wensen van de verenigingen”, aldus wethouder Jeroen Klaasse van sport en recreatie. “Maar dat niet alleen. Voor het waterveld van de hockeyvereniging kiezen we voor een duurzame variant. Het sportpark krijgt een groene, natuurlijk uitstraling en we houden rekening met de wens van omwonenden om het (te) hardrijden van brommers over de nieuwe fiets- en voetgangersbrug te ontmoedigen.”

In het definitieve ontwerp voor het sportpark is ruimte gevonden voor meer bomen. Voor de circa 35 bomen die voor de herinrichting gekapt moeten worden, komen er circa 45 terug. Het sportpark krijgt een nog groenere uitstraling door meer ruimte voor het groen tussen het voetbal – en hockeyveld en een groene heuvel met bomen ten zuiden van het beachveld. Naar aanleiding van opmerkingen van direct omwonenden is het nieuwe fiets- en voetgangersbruggetje verplaatst, zodat het niet direct in het verlengde van de Maalderij ligt. Hiermee wordt voorkomen dat brommers over de Maalderij in een keer het sportpark op kunnen rijden. Voor fietsers is er meer parkeerruimte gecreëerd door een extra fietsenstalling ten zuiden van de bestaande kantine.

Duurzaam hockeyveld

Er is een betere directe verbinding gecreëerd tussen het huidige eerste voetbalveld en de kantine van SV Diemen en het nieuwe handbal- en voetbalveld. Aan de velden zelf is nog een aantal specifieke aanpassingen gedaan in overleg met de verenigingen. Een van de twee hockeyvelden wordt een waterveld. Hierbij is gekozen voor een duurzame variant. De regen die op het veld valt, wordt opgevangen en hergebruikt voor het besproeien van het veld.

Aanbesteding en uitvoering

Het streven is om nog voor de zomer van dit jaar met de uitvoering te beginnen. Dat maakt het mogelijk voor de verenigingen om na de zomer het nieuwe sportseizoen te starten op de nieuwe velden. De aanbesteding voor de uitvoering van de werkzaamheden begint op korte termijn. 

Rechtszaak

Door deherinrichting moet honkbalvereniging TIW-Survivors helaas verhuizen van het sportpark. De honkbalvereniging kan terecht op sportpark Middenmeer in Amsterdam. TIW-Survivors heeft een rechtszaak aangespannen tegen dit besluit. De uitspraak van de rechter wordt medio maart verwacht. De opdracht voor de werkzaamheden wordt pas gegund na deze uitspraak.

Na de herinrichting biedt Sportpark De Diemen ruimte voor Handbalvereniging SV Zeeburg, Hockeyclub Diemen, een extra half kunstgras voetbalveld voor SV Diemen en een beachveld dat geschikt is voor diverse sporten. Hiermee kunnen er op het sportpark ten opzichte van de huidige situatie op termijn circa 800 extra sporters terecht.

Uit de krant