Afbeelding
Foto: Holzhaus Fotografie

Boog: Gemeente zal tijdens klimaatdemonstratie toezien op naleving van coronaregels

Algemeen

DIEMEN - De gemeente zal er op toezien dat de coronaregels worden nageleefd tijdens de klimaatdemonstratie op zondag 14 maart. De organisatie en de deelnemers zijn in eerste instantie wel zelf verantwoordelijk voor het volgen van regels en adviezen. Dit vertelde burgemeester Erik Boog donderdagavond tijdens de informatieve raadsvergadering.

Op zondag 14 maart vinden er in 40 gemeenten in Nederland klimaatdemonstraties plaats. Klimaatalarm Diemen organiseert op zondagmiddag 14 maart van 14.00 tot 15.00 uur een demonstratie op het plein voor het gemeentehuis. Daarom Duurzaam Diemen, Milieudefensie, Daarom Duurzaam Dorp Diemen, GroenLinks, de PvdA en D66 verlenen medewerking. Alle politieke partijen in de gemeenteraad van Diemen zijn voor de demonstratie uitgenodigd.

Boog wees de gemeenteraad erop dat het college van B en W veel waarde hecht aan het recht om te demonstreren, ook in deze coronaperiode. Demonstraties kunnen alleen worden verboden als er een gevaar voor de openbare orde dreigt. Voor de demonstratie is geen vergunning nodig, maar de gemeente stelt wel voorwaarden. Ook worden aanvullende adviezen gegeven.

De gemeente heeft de organisatie laten weten dat er maximaal 100 mensen aanwezig mogen zijn. De gemeente heeft de organisatie tevens duidelijk gemaakt dat de coronamaatregelen moeten worden nageleefd. Zo dienen de aanwezigen bijvoorbeeld 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Er zal die middag controle plaatsvinden en indien nodig worden gehandhaafd.

CDA-raadslid Janneke de Graaff vroeg zich af of het houden van de demonstratie wel verstandig is en of hier geen verkeerd signaal vanuit gaat naar bijvoorbeeld de horeca en andere ondernemers die momenteel met allerlei beperkingen worden geconfronteerd. Niet-essentiële winkels mogen bijvoorbeeld alleen klanten op afspraak ontvangen en de horeca is sinds half december gesloten.

Zij sprak de vrees uit dat er mogelijk veel mensen op de demonstratie zullen afkomen.

Ook de fractie van de VVD maakt zich zorgen over het naleven van de coronaregels.

Uit de krant