Afbeelding
Foto: Holzhaus Fotografie

Boog hoopt dat kabinet snel mogelijkheden ziet om terrassen in buitenlucht weer toe te staan

Algemeen

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog had er op gehoopt dat het kabinet een stap had gezet richting de horeca, door de terrassen in de buitenlucht weer toe te staan. 

“Volgens mij kan dat prima op een veilige en gereguleerde manier, zonder teveel risico op besmetting. Ik wens dat het kabinet snel mogelijkheden ziet om die stap wel te zetten”, aldus Boog op zijn Facebookpagina. “Het college in Diemen heeft in ieder geval vanmorgen besloten dat - als de terrassen weer open kunnen - de ruimere en nieuwe terrassen voor een langere tijd kunnen blijven bestaan.”

Boog gaat op zijn Facebookpagina in op een aantal wijzigingen in de coronamaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd. “Gelukkig komt er meer ruimte voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en het MBO. Ook kunnen de meeste niet-medische contactberoepen zoals de kapper (gereguleerd) weer open. Tevens kunnen jongvolwassenen in teamverband weer buitensporten. Er blijven echter veel dilemma’s. En het perspectief waar zo enorm naar verlangd wordt, blijft nog buiten beeld.”

“Dat geldt bijvoorbeeld voor winkeliers en horecaondernemers. Het kabinet gaat nu ‘winkelen op afspraak’ toestaan. Dat is voor een aantal ondernemers een kleine verbetering. Maar met steeds meer ondernemers gaat het niet goed. Gisterenochtend had ik overleg met een delegatie van de winkeliersvereniging Diemerplein. De verschillen tussen de ondernemers zijn momenteel groot. Een aantal winkeliers in de foodsector draait gelukkig goede omzetten. Helaas zijn er ook winkeliers die ondanks de landelijke steunpakketten dreigen kopje onder te gaan, of hun laatste spaarcenten gebruiken om overeind te blijven”, aldus Boog.

“Die problemen zie ik ook bij horecaondernemers. Die doen wat zij kunnen met bijvoorbeeld het thuisbezorgen en het laten afhalen van maaltijden. Dat levert echter niet genoeg op. Ik had dan ook gehoopt dat het kabinet een stap had gezet richting de horeca, door de terrassen in de buitenlucht weer toe te staan.”

Boog: “Ik zie dat de discussies over de maatregelen en de handhaving steeds meer toenemen. Begrijpelijk. Wij zijn na bijna een jaar het coronavirus erg zat. We zien steeds meer de negatieve psychologische, maatschappelijke en economische effecten van de maatregelen. Tegelijkertijd blijft het nog steeds noodzakelijk om het virus eronder te krijgen. Helaas duurt het vaccineren erg lang. Veel te lang. Ik hoop dat door creatieve ingrepen en extra vaccins het vaccinatieprogramma versneld kan worden, want vaccineren blijft de enige duurzame weg uit deze crisis.”

“Ondertussen moeten we dus een nieuwe balans gaan vinden. Virusbestrijding blijft het belangrijkste, maar we moeten ook oog hebben voor alle noden en de gevolgen van de maatregelen. Wat mij betreft kijken we meer naar wat er wél veilig kan in plaats van wat er niet kan. En we moeten veel meer gebruik maken van de mogelijkheid van sneltesten om toch veilig activiteiten te kunnen organiseren. Ik steun de pilots op dit gebied dan ook van harte. Waar die balans precies moet komen te liggen, daar kan je van mening over verschillen. Er is niet één manier om met deze crisis om te gaan.” 

“Het gesprek over de maatregelen en de handhaving daarvan, wordt overal gevoerd. Dat is goed en laten we dat op een respectvolle manier blijven doen. Ik zie helaas regelmatig dat discussies hierover ontsporen, waarbij er zelfs absurde vergelijkingen met gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog worden gemaakt. Onacceptabel! Discussie en kritiek is prima, zelfs essentieel in een democratie, maar dat kan ook zonder dergelijke vergelijkingen. Op lokaal niveau blijft het belangrijk om in goed overleg uitvoering te geven aan de landelijke maatregelen. Wij hebben als gemeente te maken met landelijke maatregelen die wel eens lastig uit te leggen of moeilijk uitvoerbaar zijn. Wij worden echter wel geacht die maatregelen te handhaven en dat doen we dan ook. Dat is ten eerste nodig om het virus te bestrijden, maar ook om oneerlijke concurrentie te voorkomen.”

“In het gesprek met de winkeliers van het Diemerplein is dit gisteren ook besproken. Het is zo dat de gemeente probeert in alle redelijkheid uitvoering te geven aan de handhaving. Zo is in Diemen maar één horecaondernemer beboet, en hoefde nog geen enkele winkelier een boete of dwangsom te betalen. Gelukkig is overleg of een waarschuwing meestal voldoende. Aanspreken blijft wel nodig, want het kan niet zo zijn dat de ene ondernemer zich wel houdt aan de regels en de ander niet. Hoe ongemakkelijk die landelijke regels ook kunnen zijn. Tegelijkertijd heb ik begrip voor alle emotie en frustratie die er is, zeker bij ondernemers die in de knel komen.”

“De korte lijnen in Diemen blijven we de komende tijd dan ook gebruiken om tot werkbare afspraken te komen over de nieuwe landelijke coronamaatregelen. Verder nemen we uiteraard de uitvoering van de landelijke steunmaatregelen ter hand, en gaan wij als gemeente de verhuurders van winkelpanden nogmaals vragen ondernemers in financiële nood tegemoet te komen, bijvoorbeeld door huur te minderen of kwijt te schelden. We kunnen overigens allemaal onze ondernemers blijven helpen! Door lokaal onze boodschappen te blijven halen. Door bij Diemense winkeliers te bestellen via een webshop, via click en collect of (straks) winkelen op afspraak. Of door diensten af te nemen bij lokale ondernemers. Ik koop lokaal! Het is voor niemand een gemakkelijke opgave, maar de enige weg is volhouden van de maatregelen en tegelijkertijd een open oog houden voor wat wel kan, en voor de mensen in onze omgeving. Alleen als iedereen meehelpt komen we door deze crisis heen! We kunnen dit, we gaan ervoor!”, aldus Boog op zijn Facebookpagina.

Uit de krant