Afbeelding

De Kersenboom

Algemeen

DIEMEN - Afgelopen zondag vond de Auschwitz-herdenking plaats. De verhalen in het Wertheimpark maakten diepe indruk. In zijn openingswoord ging de voorzitter van het Auschwitz Comité ook in op ongepast gedrag: de vergelijking van zaken die op geen enkele manier gelijkenis hebben met de grootste misdaad in de geschiedenis, de Holocaust. Zoals boeren die hun situatie vergelijken met deportaties naar vernietigingskampen en coronademonstranten die bij wijze van protest Jodensterren dragen. 

Groeten uit Diemen

De voorzitter van het Auschwitz Comité was begin 2020 ook betrokken bij de struikelsteenlegging voor woningen van gedeporteerde en vermoorde Joodse inwoners van Diemen. Dat gebeurde onder andere voor de deur van Jan Bertsstraat 14’ waar tot juni 1942 de 5-jarige Saul Rotenberg met zijn vader en moeder woonde. Saul en zijn moeder werden in Sobibor vermoord en zijn vader in Auschwitz. 

De struikelsteenlegging maakte diepe indruk op de aanwezige leerlingen van basisschool De Octopus. De voorzitter van het Auschwitz Comité vertelde nu over leerlingen van basisschool De Kersenboom die met een sponsorloop 12.500 euro bij elkaar brachten voor het namenmonument dat in Amsterdam wordt gebouwd. Een fantastisch eerbetoon van kinderen aan oud-dorpsgenoten, 75 jaar na de oorlog.

Uit de krant