Het monument aan de Muiderstraatweg.
Het monument aan de Muiderstraatweg.

Herdenkingsmonument Muiderstraatweg wordt opgeknapt

Algemeen

DIEMEN - Het herdenkingsmonument aan het einde van de Muiderstraatweg wordt opgeknapt. Vanaf maandag 8 februari zullen het kruis en de gedenksteen daarom tijdelijk elders veilig worden opgeslagen. Voor de nationale dodenherdenking op 4 mei zal het werk afgerond en het kruis en gedenksteen weer teruggeplaatst zijn.

Het herdenkingsmonument ligt aan de Muiderstraatweg, even voorbij de ingang van de parkeerplaats bij de entree van het Diemerbos.

De opknapbeurt is nodig omdat de damwand achter het monument in slechte staat is. De damwand wordt vervangen, de bestrating weer netjes aangelegd en de beplanting bij het monument vervangen. Voordat de gedenksteen en het kruis worden teruggeplaatst, krijgt het kruis een nieuw laagje verf.

Achtergrond

Het herdenkingsmonument is na de Tweede Wereldoorlog opgericht op de plek waar op 6 januari 1945 vijf personen werden gefusilleerd. Dit was een vergelding voor een door het verzet gepleegde sabotage-actie op de spoorlijn.

Namen van slachtoffers

Op de gedenksteen, die op 4 mei 2014 door de toenmalige burgemeester Amy Koopmanschap en ex-burgemeester Bob de Hon onthuld werd, staan de namen van de slachtoffers. Het gaat om Cornelius van den Brink, Luitje Bakker, Hendrik Swart, Marinus Smit en Petrus Pijpers. Zij zijn begraven op de erebegraafplaats in Overveen.

Lees meer in het DiemerNieuws van donderdag 4 februari.

Uit de krant