Afbeelding

Geen stembureaus in scholen en verzorgingshuizen

Algemeen

DIEMEN - Er komen voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart geen stembureaus in de scholen en de verzorgingshuizen De Diem en Berkenstede.  Dit schrijft het college van B en W in een raadsbrief aan de gemeenteraad.

“Gevraagd wordt om zoveel mogelijk stembureaus te openen, waarbij een aantal restricties geldt. Zo mogen in de verzorg- en verpleeghuizen geen stembureaus ingericht worden voor kiezers van buitenaf. Al jaren zijn de verzorghuizen een locatie om te kunnen stemmen; voor Diemen geldt dat we niet kunnen beschikken over twee locaties (De Diem en Berkenstede). Voor deze locaties wordt voor de kiezers uit dat district een mobiel stembureau ingericht. Ook scholen zijn al jaren een locatie om een stem uit te brengen. Ook hiervoor geldt dat het advies is om hier geen gebruik van te maken omdat ouders de kinderen niet naar school mogen brengen, maar in dat geval daarna wel de school zouden betreden om te stemmen”, aldus de raadsbrief. 

“Om zoveel mogelijk kiezers te spreiden worden nu voor 19 locaties in Diemen voorbereidingen getroffen om te dienen als stemlocatie, in plaats van de gebruikelijke 13. Voor deze locaties gelden de richtlijnen: draag een mondkapje, niet meer dan twee kiezers per keer in de stemlocatie, houd 1,5 meter afstand.”

“Verder is landelijk de maatregel genomen om de verkiezingen te spreiden over drie dagen (namelijk 15, 16 en 17 maart) in plaats van alleen 17 maart. Voor de burgers van 70+ is ook aandacht. Deze kiesgerechtigden krijgen een speciale stempas waarmee ze per brief kunnen stemmen. Het stembiljet krijgen ze thuis gestuurd en kunnen deze per post retourneren. Indien zij dit niet veilig achten mogen zij dit stembiljet ook op het gemeentehuis inleveren. De groep van 70+ mag stemmen vanaf 10 tot en met 17 maart. Ondanks meer regelgeving, wijzigingen in de kieswet en het groter aantal stembureaus beschikken we op dit moment over voldoende mensen die zitting willen nemen in een stembureau”, schrijft het college in de raadsbrief.             

Uit de krant