Afbeelding

Minder leencapaciteit in 2021

Advertorial

Geld lenen is eigenlijk negatief sparen. Je neemt een krediet of lening om een productiegoed te kunnen kopen. Is er spaargeld aanwezig? Dan is het verstandig om dat te gebruiken. Lenen kost immers extra geld. Een gemiddelde lening duurt 36 maanden. Dit betekent dus drie jaar lang een aanslag op het netto maandbedrag.

Inkomensruimte wordt getoetst
Is er voldoende ruimte in het inkomen dan hoeft geld lenen met een aflossingsbedrag geen probleem te zijn. Het ligt wat anders als de maandelijkse lasten in het nauw komen, of dat er eigenlijk onvoldoende geld overblijft om te kunnen leven. Denk aan boodschappen doen, geld voor kleding en er zijn altijd onvoorziene uitgaven.

Regels worden aangescherpt
Banken en andere geldinstellingen zijn gebonden aan strenge regels bij het verstrekken van kredieten of persoonlijke leningen. Zij zijn verplicht om een onderzoek te doen naar de financiële situatie van de aanvrager. De regels hiervoor zijn per 1 januari 2021 behoorlijk aangescherpt. Er moet sprake zijn van een verantwoorde aflossingsverplichting. In de praktijk zal dit betekenen dat particulieren minder dan voorheen kunnen lenen. De regel die is opgesteld door onder andere de NIBUD en de AFM moet er voor zorgen dat mensen niet in de financiële problemen komen door een krediet.

Inkomen minus kosten vaste lasten en levensonderhoud
Kredietverstrekkers moeten het inkomen, vaste lasten en de sociale context beoordelen. Het maandinkomen moet voldoende ruim zijn om een extra verplichting aan te gaan. Belangrijk zijn daarbij de vaste lasten die de mensen hebben zoals woonlast, energie, ziektekostenverzekering en eventueel aflossingen van andere schulden. Voor de kosten van levensonderhoud wordt een vast bedrag gesteld wat afhankelijk is van de leefsituatie. Ben je alleenstaande of heb je een gezin met kinderen

Leennorm wordt bepalend
Het bedrag wat gesteld is voor het levensonderhoud is behoorlijk verhoogd. Dit betekent dat de leennorm, het totaal van inkomen, lasten en levensonderhoud, is verhoogd met een opslag. Per 1 april wordt de opslag nogmaals verhoogd. Particulieren kunnen door de verhoging van de opslag minder lenen. Het verhogen van de opslag treft vooral particulieren die een lager inkomen hebben.
De nieuwe regels gelden vanaf 2021 en worden verder aangescherpt per april 2021. De regel geldt voor alle nieuw af te sluiten persoonlijke leningen, maar ook om een bestaande lening om te zetten naar een nieuwe lening.


Uit de krant