Afbeelding
Foto: DiemerNieuws

Huidige lockdown leidt tot meer aanvragen Tozo

Algemeen

DIEMEN - De huidige lockdown tot heeft tot 10 januari geleid tot 392 aanvragen voor Tozo 3 levensonderhoud (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) en 59 aanvragen voor bedrijfskapitaal. 

Dit schrijft het college van B en B in een raadsbrief aan de fracties van de gemeenteraad.

Sinds 1 oktober kan een aanvraag voor de 3e periode (Tozo 3) worden ingediend voor de periode tot en met 31 maart 2021. Vanaf 1 april 2021 kan zo nodig een aanvraag worden gedaan voor nog maximaal 3 maanden, maar dan zal er een vermogenstoets plaatsvinden. Ook is het nog mogelijk om een (aanvullend) bedrijfskrediet aan te vragen.

Voor de eerste Tozo regeling zijn in totaal 976 aanvragen voor levensonderhoud ingediend en 140 aanvragen voor een bedrijfskrediet. In de tweede Tozo periode zijn 369 aanvragen voor levensonderhoud ingediend en 87 aanvragen voor bedrijfskrediet. Tot 1 oktober ontvingen 282 ondernemers een maandelijkse Tozo 2 uitkering.

Het college van B en W laat weten dat van van de aanvragen die tijdens de huidige lockdown zijn ingediend 80% is afgehandeld. “De aflossingsverplichting op de bedrijfskredieten zou 1 januari starten, maar dit is vanwege de aanhoudende crisis voor alle verstrekte kredieten een half jaar uitgesteld. Over de periode januari tot en met 2021 wordt ook geen rente berekend. Verder is een nieuwe regeling aangekondigd: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Het is nog niet duidelijk wat deze regeling precies inhoudt, maar vermoedelijk zal het gaan om een tijdelijke verruiming van de mogelijkheden van de bijzondere bijstand. Meer duidelijkheid hierover wordt verwacht in februari”, schrijft het college in de raadsbrief.

Uit de krant