Afbeelding
Foto: Cor Bakker

Helden en verraders (1)

Algemeen

DIEMEN - Rinah Pomeranz overleed in november jl. in Israël. Door heldenmoed kwam zij de periode ‘40-’45 door. Vanaf 1943, toen de nood het hoogst was, verbleef Rinah in Diemen. Ze was 9 jaar, een Joods meisje. 

Groeten uit Diemen

Het was oktober 1943. De Jodenvervolging was in Nederland in volle gang. Foute Nederlanders loerden en zochten mee met de Duitsers om Joden op te pakken. Heldhaftige Nederlanders, samenwerkend in verzetsgroepen, zochten onderduikadressen waar Joden zich schuil konden houden om aan deportatie en dood te ontkomen. Zo’n betrouwbaar adres was de fortwachterswoning van Fort Diemerdam, waar Albert en Elizabeth Klop wonen. Als het verzet Rinah bij de familie Klop brengt, zegt de familie Klop tegen de buitenwereld dat het meisje Rina de Heer heet en een nichtje is. Rina, met blond haar en blauwe ogen, gaat zelfs met Lies, de dochter van de Kloppen, naar de christelijke school van meester Bredschneyder aan de Ouddiemerlaan. 

Hoe gevaarlijk de situatie is, blijkt als een andere onderduiker, een 12-jarig Joods jongetje, verraden wordt. De verrader zorgt ervoor dat het jongetje gedeporteerd wordt naar een concentratiekamp. Of de verrader ooit is bestraft, vertelt het verhaal niet.

Uit de krant