Afbeelding

Honk- en Softbalclub TIW-Survivors stapt naar de rechter

Algemeen

DIEMEN - Honk- en softbalvereniging TIW-Survivors heeft onlangs een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank van Amsterdam voor verlenging van het huurcontract met de gemeente Diemen. De vereniging hoopt op deze manier gebruik te kunnen blijven maken van de honk- en softbal accommodatie op sportpark de Diemen, waar sinds de jaren 70 gehonkbald wordt.

De gemeenteraad heeft vorig jaar een krediet beschikbaar gesteld voor de herinrichting van het sportpark De Diemen. Op de huidige plaats waar honk- en softbalclub TIW-Survivors speelt moeten onder andere hockeyvelden gerealiseerd worden. TIW-Survivors moet daarvoor naar Sportpark Middenmeer in Amsterdam verhuizen, waar honk- en softbalvereniging OVVO Amsterdam gebruik maakt van een combi honk- softbal- voetbalveld.

Rapport

Het bestuur van TIW-Survivors laat weten dat de Nederlandse baseball- en softballbond (KNBSB) in een recent rapport heeft geconcludeerd dat de accommodatie op sportpark Middenmeer ongeschikt is. “Uit het rapport van de terreincommissie van de KNBSB valt op te maken dat er geen ruimte is voor alle teams van beide verenigingen. Zelfs na enkele aanpassingen, die door de gemeente Amsterdam beloofd zijn, kunnen zes van de acht seniorenteams geen competitiewedstrijden op Sportpark Middenmeer afwerken. Verder is het onbekend hoe het gebruik door twee verengingen van de locatie geregeld moet worden”, aldus het bestuur van TIW-Survivors.

“Het college van B&W in Diemen liet recent weten niet meer in overleg te willen gaan met de vereniging. Dat leidt tot verbazing bij het bestuur van TIW-Survivors, ook omdat de vereniging in november nog een voorstel deed aan de gemeente Diemen na een positief overleg - op initiatief van de vereniging met wethouder Sport Jeroen Klaasse”, aldus het bestuur.

Onduidelijk

Voorzitter Gregor Rossen: ”Er was mondeling toegezegd dat er een tegenvoorstel zou komen, in plaats daarvan kregen we een brief dat er ontruimd moet worden en dat kosten anders worden verhaald. Het is daarbij verder ook totaal onduidelijk hoe een mogelijke ontruiming of verhuizing geregeld zou moeten worden.”

Het bestuur van TIW-Survivors geeft aan dat de gemeente Diemen, zonder het verdere oordeel van de rechter af te wachten, al is begonnen met de eerste werkzaamheden. “Eind van 2020 is er een begin gemaakt met de eerste stap van de herinrichting van het sportpark die bestaat uit het verwijderen van de Japanse duizendknoop. Daarvoor zijn onder andere de backstop van het honkbalveld, de toegangshekken en een paar bezittingen van de club vernield.” 

Te bizar voor woorden

Rossen: “Het is eigenlijk te bizar voor woorden dat zonder enige mededeling, laat staan enig overleg, zoiets kan gebeuren. Een paar weken ervoor waren onze gepensioneerde vrijwilligers nog bezig om het hekwerk te repareren - de gemeente beperkt het onderhoud tot een minimum. Op dinsdag 22 december stond er opeens, zonder enig bericht vooraf, een graafmachine hekken uit de grond te trekken! Zelfs het straatnaambord van, de in 2017 overleden erelid, Jonas Ossendrijver was rücksichtslos op de grond gekwakt. Ik sta met een mix van verbazing en woede”, aldus de voorzitter van TIW-Survivors. 

Rossen gaat verder: “In dit hele proces toont de gemeente Diemen geen leiderschap, begrip voor gevoeligheden, duidelijke communicatie laat staan visie. De situatie is nu dat Diemen ons wegstuurt naar een plek die daar niet geschikt voor is zonder ook maar iets te regelen. Daarvoor verwijzen ze naar de gemeente Amsterdam, maar die zegt: ‘Eerst komen, dan praten we verder’.”

Zachte landing

De gemeente Diemen heeft eerder een zachte landing toegezegd en ook een garantie op voldoende veld- en trainingscapaciteit gegeven. Volgens de voorzitter van TIW-Survivors wordt er op geen enkele manier invulling gegeven aan deze beloftes: “Het college zet zich op geen enkele manier in voor de belangen van onze vereniging en onze leden. Er worden alleen maar loze beloftes gedaan. Dan moeten wij de gemeente tot de orde roepen, via een juridische weg. Het is jammer voor andere sportverenigingen in de gemeente, die hierdoor ook slachtoffer zijn van het wankele beleid van dit college.” 

Ondanks het zwaard van Damocles dat boven de vereniging hangt, gaat het goed met de vereniging. TIW-Survivors is het afgelopen seizoen, ondanks de beperkingen door Corona, flink doorgegroeid. Ze heeft nu meer dan 220 leden. Het bestuur is hard bezig alles klaar te krijgen voor het komende seizoen. De zaaltrainingen beginnen normaliter in januari. En mede door de groeiende belangstelling bij de jeugd in de regio, is er opeens een ander probleem: Coaches. “Goed kader, zoals coaches en trainers met een honkbalverleden op niveau, die ook papieren hebben, zijn niet zomaar beschikbaar. Maar het is een luxeprobleem”, geeft Rossen toe.

Veel steun

“TIW-Survivors laat weten veel steun uit te ontvangen uit allerlei hoeken. Leden, oud leden, geïnteresseerden, andere verenigingen, mensen op straat spreken (bestuurs-)leden aan. Het onderwerp leeft in Diemen. Het past ook in de actuele tendens dat overheidsoptreden met wantrouwen wordt gadegeslagen”, aldus het bestuur.

Rossen: “Het voelt wel oneerlijk. Het is een zware beproeving voor onze vereniging. Sommige leden trekken zich dit erg aan. Het is fijn als je gesteund wordt door bijvoorbeeld berichten van oud-leden. Dat geeft je, als vrijwilliger in een maatschappelijke functie, een beetje moed.”

Geen zorgen

Het bestuur maakt zich geen zorgen over een eventuele negatieve beslissing van de rechtbank. “Deze stap moeten we zetten voor onze leden, er is geen keus en iedereen binnen de vereniging steunt de stap. Al jaren hebben we op allerlei manieren het initiatief genomen om er op een normale manier uit te komen en staan wij tot op de dag van vandaag open voor een gesprek. Maar laat de gemeente Diemen maar eens aan een rechter uitleggen waarom een bloeiende sportvereniging verplaatst wordt naar een onbespeelbaar terrein in een andere gemeente, waar trouwens al een honk- en softbalvereniging actief is, en waarom gedane beloftes niet worden ingelost.”, aldus Rossen, “in Amsterdam is het op deze manier sowieso einde verhaal voor TIW-Survivors.”

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief