Afbeelding

College vraagt gemeenteraad om krediet voor verbouwing en uitbreiding Theater de Omval

Algemeen

DIEMEN - Het college van B en W wil Theater De Omval een bruisend cultureel centrum laten worden waarin de twee grootste cultuuraanbieders in Diemen, het theater en de bibliotheek (OBA Diemen), samen te vinden zijn. 

Daarom vraagt het college de gemeenteraad een krediet van bijna vier miljoen euro beschikbaar te stellen voor de verbouwing en uitbreiding van Theater de Omval. Naast twee theaterzalen en OBA Diemen blijft er plek voor aantrekkelijke horeca en andere culturele en maatschappelijke organisaties in Diemen. 

Architect Sjoerd Soeters, die in 1991 ook het huidige theatergebouw ontwierp, maakte het ontwerp voor de verbouwing en uitbreiding. De kapitaallasten van de investering van 3.950.000 euro worden voor een groot deel gedekt door de huur die de OBA voor de ruimte in Theater De Omval aan de gemeente gaat betalen.

De gemeenteraad neemt in februari een besluit over de kredietaanvraag. Met de voorgenomen investering is in de gemeentelijke begroting al rekening gehouden. In het ontwerp van architect Soeters van Architectenbureau PPHP wordt De Omval uitgebreid met een kleine, multifunctionele theaterzaal en ruimte voor OBA Diemen. Het bestaande deel van het theater wordt verbouwd.

Aanwinst

Jeroen Klaasse, wethouder kunst en cultuur: “De uitbreiding van Theater de Omval met de bibliotheek is een aanwinst voor cultureel Diemen. Theater de Omval kan zo nog meer de culturele huiskamer voor Diemen worden, waar zeven dagen per week van vroeg tot laat iets te doen is. Deze verbouwing en uitbreiding bieden meteen de kans om de ruimtes in het gebouw nog beter geschikt te maken voor andere gebruikers van De Omval, waaronder de Muziekschool Diemen, Studio DMN en Welzijn Diemen.”

Impuls

Samenwerken in één gebouw was al langer de wens van zowel Theater de Omval als OBA Diemen. “Door samen te gaan wonen en de krachten te bundelen willen Theater de Omval en de OBA hun aanwezigheid in Diemen versterken”, aldus Amy Koopmanschap, voorzitter van Stichting De Omval. “Door de mogelijkheden van een nieuwe ruimte en een efficiënter en intensiever gebruik van de bestaande ruimte willen we een impuls geven aan de faciliteiten, de uitstraling, de functies en de programmering in het gebouw. Na de verbouwing wordt De Omval het bruisende hart van Diemen, met een divers en breed cultureel programma voor alle leeftijdsgroepen. Wij zijn vanuit het theater vooral erg blij dat we na de uitbreiding ons filmtheater verder kunnen ontwikkelen. De multifunctionele kleine zaal is daar optimaal voor ontworpen.”

Ontmoetingsplaats

Martin Berendse, directeur van de OBA: “Openbare bibliotheken hebben tegenwoordig een veel bredere taak dan alleen de boekenuitleen. Juist daarom kijken wij ook uit naar de samenwerking met De Omval, om gezamenlijk nog meer vorm te geven aan onze missie waarin ‘samen leren, samenleven’ centraal staat. Een plek om te lezen, te leren, elkaar te ontmoeten, deel te nemen aan een workshop of een cursus, voorstelling of film te bezoeken. Zo worden we dé ontmoetingsplaats van Diemen waar iedereen welkom is.”

Financiële aspecten

De wens om te investeren in huisvesting van de OBA Diemen bij Theater de Omval is opgenomen in het Coalitieakkoord Diemen 2018-2022 ‘Duurzaam Samenleven’. Wethouder Klaasse: “De druk van deze investering op de gemeentelijke begroting is beperkt. De kapitaallasten worden voor een groot deel gedekt door de huur die de bibliotheek aan de gemeente gaat betalen. De bibliotheek gaat er financieel op vooruit, omdat zij op kosten kunnen besparen. Deze positieve financiële aspecten waren mede een belangrijke overweging om dit project aan te gaan.”

De uitbreiding zal aan de achterzijde van Theater de Omval worden gerealiseerd. Dit betekent dat er 15 parkeerplekken minder overblijven dan nu op het daar gelegen parkeerterrein. Parkeerdrukmetingen hebben uitgewezen dat dit geen problemen oplevert. Overdag geldt hier betaald parkeren en parkeren voor vergunninghouders.

Planning

In februari 2021 buigt de gemeenteraad zich over de kredietaanvraag. Naar verwachting kan de verbouwing van De Omval aan het eind van het eerste kwartaal van 2022 gereed zijn. Tijdens de verbouwing kunnen de activiteiten zoveel mogelijk blijven doorgaan.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief