Afbeelding

Rond jaarwisseling voor 1300 euro schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen

Algemeen

DIEMEN - “Rond de jaarwisseling waren geen noemenswaardige incidenten in Diemen en volgens een eerste inventarisatie hadden we de minste schade sinds tijden. Aan gemeentelijke eigendommen was er zo’n 1300 euro schade. Dat is nog te veel, maar ik zie dit echt als een positieve ontwikkeling”, aldus burgemeester Erik Boog.

Dubbel gevoel

Toch heeft hij een dubbel gevoel bij de jaarwisseling: “In Diemen hebben we extra toezicht gehouden en liep het nergens uit de hand. Ik moet helaas wel constateren dat er ook in Diemen ondanks het verbod nog veel zwaar vuurwerk is afgestoken. Ik vind het onbegrijpelijk en onverantwoord dat nog zoveel mensen, veelal jongeren, vuurwerk hebben afgestoken en kleine vernielingen hebben aangebracht. Het vuurwerkverbod was nu vooral ingesteld om de zorg te ontlasten en de politie had de handen vol aan incidenten elders. Zeer spijtig dat jongeren dit doen en hun verantwoordelijkheid niet pakken en ook dat hun ouders dit laten gebeuren of zelfs goedkeuren. Een vuurwerkverbod, in wat voor vorm dan ook, kan in de toekomst pas echt effect hebben bij een bredere mentaliteitsverandering.”

Vuurwerkshow

Burgemeester Boog kijkt ook nog even vooruit: ”Hopelijk kunnen we volgend jaar met kerst en oud en nieuw weer met meer mensen bij elkaar zijn. De vraag is wel hoe ver het vuurwerkverbod zal gaan bij de volgende jaarwisseling. Het kabinet zal zich daar nog over moeten uitspreken. Wij gaan als gemeente in ieder geval kijken of we dan een centrale vuurwerkshow in Diemen kunnen organiseren als alternatief. Dat kan de overlast verder beperken en er toch voor zorgen dat we op een gezellige wijze het nieuwe jaar in Diemen inluiden.”

Uit de krant