Peter Prins, fractievoorzitter van Ouderenpartij Diemen.
Peter Prins, fractievoorzitter van Ouderenpartij Diemen.

Ouderenpartij Diemen stelt vragen over sancties en boetes mensen met uitkering

Algemeen

DIEMEN - De Ouderenpartij Diemen heeft aan het college van B en W schriftelijke vragen gesteld over de positie van mensen die een bijstandsuitkering ontvangen.

De berichten in de media dat een vrouw in Wijdemeren 7000 euro moet terugbetalen omdat haar moeder boodschappen voor haar heeft gedaan zijn aanleiding voor de vragen van de Ouderenpartij Diemen.

“Op 29 december berichtten de media dat een bijstandsmoeder in één keer 7000 euro moet terugbetalen aan haar gemeente, omdat zij van haar moeder elke week een tas boodschappen ontving. Naar verluidt krijgt zij er ook 3500 euro boete bovenop. Volgens deskundigen zou het kunnen gaan om een veel groter probleem: de Participatiewet dwingt de gemeenten om een streng controle- en vervolgingsbeleid te voeren en een onbekend aantal bijstandsontvangers zou hier onevenredig mee zijn geconfronteerd”, aldus de Ouderenpartij Diemen.

“Als Ouderenpartij realiseren we ons dat er ook ouderen met hoge woonlasten in Diemen met een (aanvullende) bijstandsuitkering kunnen zijn, die mogelijk door hun kinderen worden bijgestaan, maar daarmee hetzelfde risico lopen als de vrouw uit Wijdemeren. Het is niet uit te leggen dat solidariteit binnen de familie wordt afgestraft door een wet die ook al om andere redenen als mislukt wordt beschouwd. In vroegere bijstandswetten hadden gemeenten nog enige vrijheid om de wet op individuele omstandigheden af te stemmen, maar de huidige wet lijkt geen ruimte te bieden. De gemeenten zijn uitvoerder geworden van een inhumane wet.”

De Ouderenpartij Diemen vraagt aan het college van B en W hoeveel sancties en boetes er zijn opgelegd sinds de uitvoering van de Participatiewet en wat de aanleiding is geweest voor sancties en boetes. De oppositiepartij vraagt ook of er gevallen zijn geweest waarbij is afgezien van sancties en boetes en hoeveel bezwaarschriften hier tegen zijn ingediend.

De Ouderenpartij wil ook weten of het college van B en W sancties en boetes als een goede bijdragen beschouwt aan het gemeentelijke beleid tegen armoede en schulden.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief