Rick Poelwijk, fractievoorzitter van D66.
Rick Poelwijk, fractievoorzitter van D66.

D66 stelt vragen over positie van mensen met bijstandsuitkering

Algemeen

DIEMEN - De fractie van D66 heeft aan het college van B en W schriftelijke vragen gesteld over de positie van mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. Aanleiding is het nieuws dat een inwoner van de gemeente Wijdemeren 7.000 euro moet terugbetalen.

“In de gemeente Wijdemeren is gebleken dat burgers in de bijstand gekort worden op de uitkering en/of deze moeten terugbetalen als blijkt dat burgers boodschappen van anderen ontvangen. Dit schijnt in het kader van de participatiewet te gebeuren. In de casus van Wijdemeren wordt een bedrag teruggevorderd van meer dan 7000 euro. Dit is een vordering voor ontvangen boodschappen en duidelijk is dat in deze casus de schuld nooit terugbetaald kan worden. Ook is duidelijk dat er onderscheid wordt gemaakt naar de bron van de artikelen (Lidl of Albert Heijn of voedselbank).

“Naar aanleiding van deze casus zijn we ernstig bezorgd geraakt. Is er in Diemen ook sprake van dit soort excessieve opsporing en wordt hiernaar gehandhaafd? Wordt er onderscheid gemaakt naar de bron van de boodschappen, Lidl, Jumbo en of andere supermarkten? Indien er boodschappen door bijvoorbeeld de voedselbank wordt verstrekt, wordt er dan onderscheid gemaakt naar de goederen in de pakketten en wordt de waarde daarvan in mindering gebracht op de uitkering? Indien dit in Diemen plaatsvindt: hoe wordt de waarde van boodschappen bepaald? Zijn er gevallen bekend in Diemen en ziet het college mogelijkheden dit ongedaan te maken door aanvullend beleid op te stellen? Hoe wordt door de gemeente Diemen het evenredigheidsbeginsel van art. 3:4 lid 2 Awb gehanteerd bij het terugvorderen van dit soort schulden?”, aldus de fractie van D66 in Diemen.

Uit de krant