Afbeelding

College: geen verbreding voet- en fietspad tunnel onder spoorboog

Algemeen

DIEMEN - Het voet- en fietspad onder het spoorviaduct bij Diemen-Noord wordt niet verbreed. Dit heeft het college van B en W aan de gemeenteraad laten weten.

Het bedrijf Movares heeft in opdracht van het college diverse varianten onderzocht. Het college is van mening dat er geen wenselijke, uitvoerbare en betaalbare varianten zijn.

Er ligt een voet- en fietspad aan beide kanten van de Ouddiemerlaan tussen het NS-station in het centrum en het viaduct waarop het goederenspoor ligt. Het fietspad en het voetpad vormen een verbinding met Diemen-Noord.

“Ter hoogte van het spoorviaduct onder de goederenboog versmalt het fietspad. Door het smallere profiel voelt de onderdoorgang met name voor langzaam verkeer benauwd aan. Daarbij wordt het fietspad aan de noordzijde van de Ouddiemerlaan de komende jaren belangrijker aangezien in het project ‘spooronderdoorgang’ het fietspad langs de Ouddiemerlaan aan de kant van Buitenlust in de onderdoorgang komt te vervallen. De noordelijke verbinding kent na realisatie van de ongelijkvloerse spoorkruising een intensiteit van naar verwachting 5.000 fietsers per etmaal. Hiermee is het een drukke fietsverbinding. In de praktijk functioneert het huidige krappe profiel redelijk”, aldus B en W.  

Het verbreden van het voet- en fietspad kost tussen de 250.000 en 400.000 euro. De aanleg van een nieuwe aparte tunnel tussen de € 5 tot 8 miljoen en een volledig nieuw viaduct kost tussen de 15 en 20 miljoen euro. Uiteindelijk is geconcludeerd dat er geen wenselijke, uitvoerbare en betaalbare varianten zijn.

Uit de krant