Burgemeester Erik Boog.
Burgemeester Erik Boog. Foto: Holzhaus Fotografie

Burgemeester Boog: 'Steun elkaar zoveel mogelijk'

Algemeen

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog roept inwoners van Diemen op om saamhorigheid concreet te maken en elkaar in deze moeilijke tijd zoveel mogelijk te steunen.

De burgemeester gaat in op de gevolgen van de harde lockdown die sinds dinsdag van kracht is: “Een strenge lockdown. Wat had ik gehoopt dat we dat hadden kunnen voorkomen. Helaas is dat niet gelukt. Het is een hard gelag voor iedereen, maar het is niet te ontkennen: de besmettingscijfers blijven oplopen, de ziekenhuisopnamen nemen nog elke dag toe. Ook in Diemen en de regio liggen de cijfers nog veel te hoog. Het coronavirus dwingt ons zo opnieuw tot een stevige pas op de plaats. En dat juist op het moment dat we uitkeken naar de gezelligheid van de Kerstdagen.”

“Het kabinet ontkwam er niet aan om het stevigste pakket aan maatregelen tot nu toe af te kondigen. Natuurlijk kun je discussiëren over het gevoerde beleid, over de vraag of deze strenge lockdown niet al veel eerder had gemoeten, maar heel zinvol is dat niet. Het zal immers niets veranderen aan de ernst van de situatie. We zullen tot ten minste 19 januari 2021 met vergaande maatregelen te maken hebben.” De burgemeester geeft aan dat de maatregelen behoorlijk pijn doen: “Niet in de laatste plaats omdat het coronavirus ons nu al maanden lang in zijn greep houdt. Het virus maakt nog steeds veel slachtoffers. Onze zorgmedewerkers staan al maanden in de frontlinie. Dag in dag uit zorgen zij voor onze dierbaren, zonder dat zij ook maar de kans hebben gehad om op adem te komen van de eerste golf in het voorjaar. Wat daarbij zorgen baart, is de toename van het aantal jonge(re) patiënten in het ziekenhuis. Laconiek doen is geen optie, het virus kan echt iedereen treffen. Bovendien is de reguliere zorg al lang in het gedrang, er zijn enorme achterstanden.”

“De maatregelen die er nu liggen, hebben op ons allemaal een grote impact. Het valt niet te ontkennen dat het veel vraagt van ons allen, na een toch al intensief jaar. Maar het is nu geen kwestie van willen, het is een kwestie van moeten. We zien dat mensen soms de randen van de regels opzoeken. Er staan echter levens op het spel, van jong en oud. Slap met de regels omgaan, zorgt ook dat onze samenleving en onze economie nog langer met deze nare maatregelen te maken hebben. Dat heeft ook immense effecten, ik zie het helaas ook steeds meer in Diemen: mensen verliezen hun werk, hun bedrijf, hun perspectief. Met ons gedrag zijn we er samen verantwoordelijk voor om de situatie ten goede te laten keren”, aldus Boog.

“Daarom herhaal ik wederom de boodschap: zet door Diemen! Ook nu, juist nu. We moeten met zijn allen door de zure appel heen bijten, in de wetenschap dat er licht gloort aan het einde van deze donkere coronatunnel. In januari wordt er gelukkig gestart met vaccineren. Het volgen van de maatregelen blijft ook dan uiteraard nog van groot belang. Ik hoop dat we zo het virus in 2021 langzaam maar zeker onder controle krijgen.”

“Het jaar loopt ten einde. Een jaar dat grotendeels in het teken heeft gestaan van een ongrijpbaar virus en van onze inspanningen om het eronder te krijgen. Vrijwel iedereen heeft er pijn, ellende en last van gehad. Er wordt nu van ons gevraagd er een extra schep bovenop te doen. Dat kunnen we in Diemen. Laten we deze periode in gaan met een gevoel van saamhorigheid. Zoek troost, op afstand, bij elkaar en steun elkaar in deze moeilijke tijd. Heb oog voor elkaar, met extra aandacht voor de meest kwetsbaren in ons dorp. Laten we elkaar, juist nu, (figuurlijk) vasthouden. En straks, als het weer kan, echt vastpakken.”

Burgemeester Boog doet een oproep: “Laten we onze Diemense saamhorigheid concreet maken. Dat gebeurt gelukkig al heel veel en laten we dat juist nu doorzetten. Steun bijvoorbeeld onze Voedselbank. Zij helpen zoveel mensen in nood! Doe mee met de acties voor de horeca in Diemen en bestel een maaltijd voor bij u thuis. Meld u aan bij https://www.diemenvoorelkaar.nl en kijk hoe u een ander kan helpen. Maak met uw gezin mooie tekeningen voor de bewoners van Berkenstede of De Diem. Zij zullen dat zeer waarderen! Kijk welke lokale ondernemers en zzp’ers hun diensten en producten nog (online) aanbieden en koop lokaal! Stuur mensen waarvan u denkt dat zij eenzaam zijn, een prachtige kerstkaart. Help u oudere buren met het halen van boodschappen of maak een wandeling met hen! Biedt een luisterend oor aan iedereen die dat nodig heeft. Het zijn slechts voorbeelden. Er is zoveel wat wij voor elkaar kunnen doen in Diemen. Ik vertrouw erop dat we in Diemen er voor elkaar zijn en volhouden. Zeker in lastige tijden als deze. Zet door lieve inwoners van Diemen! Samen komen we hier doorheen”, aldus de burgemeester.

...

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief