Afbeelding

Online raadpleging Buitenlust: veel bewoners willen geen nieuwbouw in wijk

Algemeen

DIEMEN - 62 bewoners van Buitenlust hebben deelgenomen aan de online raadpleging over de mogelijke bouw van 40 sociale huurwoningen in Buitenlust. 52 procent van de deelnemers die een voorkeur voor een model heeft aangegeven heeft gekozen voor model 1. Dit model bestaat uit twee met elkaar verbonden gebouwen waarvan het hoogste gebouw vijf woonlagen en het lagere gebouw drie woonlagen heeft. Ruim 40% van de deelnemers heeft geen voorkeur voor een model aangegeven, omdat zij tegen bouwen in Buitenlust zijn. 

De online raadpleging over de ontwerpmodellen voor de voorgenomen bouw van 40 sociale huurwoningen vond plaats van 28 september tot en met 1 november. Hiervoor stuurde de gemeente aan alle bewoners in Buitenlust een uitnodiging per post. In totaal namen 62 mensen hieraan deel. Voor iedereen die niet in de gelegenheid was om online de plannen te bekijken zijn twee fysieke bijeenkomsten georganiseerd. Dit leverde nog 1 ingevulde vragenlijst op.

De deelnemers aan de raadpleging konden hun voorkeur geven aan drie modellen en kregen daarnaast een aantal vragen over groen en over de ligging van de extra parkeerplaatsen en een sport- en speelveld. Ruim 40% van de deelnemers heeft geen voorkeur voor een model aangegeven, omdat zij tegen bouwen in Buitenlust zijn.

Van de deelnemers die wel een voorkeur hebben aangegeven, kiest ruim de helft (52%) voor model 1. Dit model bestaat uit twee met elkaar verbonden gebouwen waarvan het hoogste gebouw vijf woonlagen en het lagere gebouw drie woonlagen heeft. Voorstanders van dit model geven aan dat een lager gebouw beter in de buurt past. Ook wordt genoemd dat het minder effect heeft op het uitzicht van de bestaande bewoners, de zon en daarmee opwekking van zonne-energie en privacy. Ook het feit dat de nieuwe bewoners straks verspreid over twee gebouwen wonen wordt als positief ervaren.

13% kiest voor model 2, een gebouw van acht woonlagen met ieder vijf woningen. De meeste deelnemers vinden dit gebouw te hoog, de voorstanders vinden dit juist een voordeel omdat zo meer ruimte overblijft voor groen.

33% kiest voor model 3. Dit model heeft zeven woonlagen met ieder zes woningen die om een inpandige hal liggen. De voordelen die de voorstanders benoemen: ‘het heeft een originele vorm’, ‘levert de meeste woningen’ en ‘het biedt meer ruimte aan groen’.

45% van alle deelnemers heeft een duidelijke voorkeur om de nieuwe parkeerplaatsen direct aan te laten sluiten op de bestaande parkeerplaats, 41% kiest liever een lager gebouw en minder ruimte voor groen dan een hoog gebouw en meer groen, 33% vindt dat de speelplek naast de parkeerplaats moet komen. Een even grote groep vindt dat de speelplek juist bij het speelbosje moet komen. Wat betreft het speelbosje: 37% wil liever meer speelruimte en een kleiner speelbosje en 33% wil het speelbosje juist behouden en minder speelplek.

Tegen nieuwbouw 

Veel bewoners in Buitenlust zijn tegen de bouw van de voorgenomen sociale huurwoningen. In de online raadpleging heeft 41% van de deelnemers aangegeven tegen de bouw te zijn. Daarnaast hebben enkele bewoners en ook de werkgroep Buitenlust Groen hun reactie direct naar de gemeente Diemen gemaild. Ook heeft de gemeente van de werkgroep Buitenlust Groen de resultaten ontvangen van een eigen enquête onder de bewoners. Het ging hierbij om in totaal 120 reacties waarvan 117 zich uitspreken tegen de plannen voor de nieuwbouw.

Hoe nu verder?

Op basis van de uitkomsten van de raadpleging zal de gemeente model 1 verder uitwerken tot een conceptplan. Begin 2021 zal de gemeente dat aan de bewoners  presenteren en om een reactie vragen. Daarna zal het conceptplan inclusief alle reacties die zowel via de raadpleging als via info@diemen.nl hebben zijn binnengekomen gebundeld worden aangeboden aan het college van B en W.

Het college van B en W besluit dan om dit conceptplan al dan niet aan de gemeenteraad aan te bieden. De gemeenteraad moet vervolgens een definitief besluit nemen of er in Buitenlust gaat worden gebouwd.

Meer informatie

De resultaten van de online raadpleging staan op de website van de gemeente Diemen: https://www.diemen.nl/Onderwerpen/Wonen/Nieuwbouw_projecten/Sociale_woningbouw_loc atie_Buitenlust

Uit de krant