TIW-Survivors moet wijken voor nieuwe inrichting De Diemen.
TIW-Survivors moet wijken voor nieuwe inrichting De Diemen. Foto: Trudy Kroese

Bijna alle clubs gaan er op vooruit, alleen TIW-Survivors moet wegwezen

Algemeen

DIEMEN Sportpark De Diemen krijgt er twee hockeyvelden, een handbalveld, een extra half voetbalveld en een beachveld bij. Door de herinrichting moet honkbalvereniging TIW-Survivors verhuizen van het sportpark. De honkbalvereniging kan terecht op sportpark Middenmeer in Amsterdam.

Dit staat in het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van Sportpark De Diemen dat vandaag door het college van B en W is vastgesteld. Behalve TIW-Survivors gaat elke club er op vooruit. Door de herinrichting komt er ruimte voor twee volwaardige hockeyvelden voor Hockeyclub Diemen, één waterveld en één zandveld. Voor handbalvereniging SV Zeeburg wordt er een handbalveld van asfalt met coating aangelegd. SV Diemen krijgt er een half kunstgras voetbalveld bij en er komt een beachveld dat geschikt is voor diverse sporten.

Parkeerplaatsen
Er worden 38 parkeerplaatsen en circa 100 fietsparkeerplekken toegevoegd. Een nieuwe fiets- en voetgangersbrug in het verlengde van de Maalderij verbindt de wijk met het sportpark. Op deze manier kunnen op het sportpark op termijn circa 800 meer Diemenaren terecht om te sporten.

Wensen verwerkt
Wethouder Jeroen Klaasse van Sport zegt dat zoveel mogelijk wensen zijn verwerkt van de sportverenigingen die van het sportpark gebruik zullen maken en ook van direct omwonenden. Daarnaast is rekening gehouden met de resultaten van diverse onderzoeken naar de impact op flora en fauna in het gebied. “We kunnen nu verder met de technische uitwerking van het plan en naar verwachting kunnen de sportverenigingen hun competities in augustus 2021 op de nieuwe sportvelden starten.”

Groen, open en toegankelijk
In het ontwerp worden zoveel mogelijk bomen en groen behouden en er worden ook extra bomen geplant. Enkele bomen die voor de aanleg toch verwijderd moeten worden, krijgen als dat kan een andere plek op het sportpark. Het groen tussen de velden en de sloot vormt een natuurlijke buffer voor geluid en verlichting richting de wijk. Uit het vervolgonderzoek Flora en Fauna is gebleken dat er geen beschermde diersoorten geraakt worden door de herinrichting. Bij de uitvoering en de gekozen inrichting is rekening gehouden met onder meer broedvogels en vleermuizen in het gebied.

Planning
De eerste voorbereidende werkzaamheden starten deze maand. Dan wordt onder andere de woekerplant Japanse duizendkoop aan de zuidrand van het sportpark verwijderd. De verwachting is dat begin 2021 het definitief ontwerp kan worden vastgesteld. Dan kan in het voorjaar van 2021 een aannemer aan de slag en is het streven om de herinrichting aan het einde van de zomer 2021 gereed te hebben.

Uit de krant