Afbeelding

Esther Shaya is co-auteur van boek over Henriëtte Henriquez Pimentel

Algemeen

DIEMEM - Esther Shaya uit Diemen en Frank Hemminga hebben een biografie geschreven over Henriëtte Henriquez Pimentel. Zij werd bekend om haar verzetswerk bij ‘de crèche’.

De biografie Wacht maar; Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel vertelt het verhaal van haar heroïsche verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog als directrice van de joodse crèche in Amsterdam.

Op basis van intensief onderzoek en vele interviews hebben Esther Shaya en Frank Hemminga de heldhaftige, gedreven en vooruitstrevende Henriëtte Pimentel zo compleet mogelijk in beeld willen brengen met aandacht voor de tijdgeest, alsmede voor de geschiedenis van de crèche.

Henriëtte Pimentel voltooide een studie tot bewaarschoolhoudster en werd aan het begin van de twintigste eeuw directrice van de Amsterdamse fröbelschool Cornelia. In haar vrije tijd toonde ze zich maatschappelijk en politiek betrokken bij de vrouwenbeweging.

Directrice

Na een onrustige periode met verschillende banen in het kinderwerk, kwam ze in 1926 als directrice in dienst van de Vereeniging Zuigelingen-Inrichting en Kinderhuis aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, in de volksmond ook wel ‘de crèche’ genoemd. Ze initieerde nog datzelfde jaar een interne opleiding voor kinderverzorgsters, die internationale faam zou verwerven.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant