Foto:

Breng die klokthermometer terug

Groeten uit Diemen

DIEMEN Bij oplevering in 1975 waren de meningen sterk verdeeld over het gebouw van de AVVL op de hoek van de Hartveldseweg en de Arent Krijtsstraat. Het was typisch jaren-70-functionele kantoor- en scholenbouw. De beschouwingen haalden het echter niet bij de loftuitingen voor de flats aan de Hartveldseweg die begin jaren 50 waren neergezet op de lege vlakte tussen de Diemerkade (althans, die daar was geweest) en de Jan Bertsstraat. Dat stukje Diemen was op bevel van de Duitse bezetter op grove en nietsontziende wijze die het nationaal-socialisme kenmerkte, van de kaart geveegd. 

Enfin, de nieuwe flats op die vlakte konden in het tijdschrift Amstelodanum van december 1952 op veel lof rekenen. Recensent J.P.M.: “We zien nieuwe schoonheidswaarden terug die ons verzoenen kunnen en moeten met de onontkoombare voortdurende veranderingen.” Om het vervolgens niet minder dan “superieur architectenwerk” te noemen. 

Het AVVL-gebouw is inmiddels alweer verdwenen. Toen de crematie-ondernemers vertrokken waren, kwamen de krakers, toen kwamen plannen voor een hotel, toen kwam het asbestverhaal, toen kwamen de nieuwbouwplannen. Wat het ook wordt, hang straks hoog bovenin die klokbuitenthermometer terug. Tienduizenden blikken waren erop gericht. Bring it back!

Meer berichten