Afbeelding
Foto: Politie Diemen/Ouder-Amstel.

Verdachte van illegale abortus blijft langer vastzitten

Algemeen

Diemen - De 49-jarige man uit Diemen in wiens flat aan de Martin Luther Kinglaan op 18 oktober 2019 de dode lichamen van zijn vriendin en haar pasgeboren kindje werden aangetroffen, blijft langer in voorlopige hechtenis zitten.

Dat heeft de rechtbank van Amsterdam woensdag bepaald. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van het uitvoeren van een abortus zonder toestemming en poging doodslag.

De man wil graag zijn vader opzoeken die ernstig ziek is. De rechtbank liet weten begrip te hebben voor de Diemenaar, maar vindt dat gezien de aanklacht de man vast moet blijven zitten.

De vrouw, die een paar dagen eerder vanuit Brazilië was aangekomen in Nederland, zou zijn doodgebloed. Ook het ongeboren kind dat zo’n 36 weken was, is overleden. De man wordt verweten geen medische hulp te hebben ingeroepen toen dat nodig was.

Ook zou hij volgens justitie de vrouw hebben gedwongen abortuspillen en drugs in te nemen. Volgens het Openbaar Ministerie zou de man, die de vader van het ongeboren kind was, liever een meisje willen hebben dan een jongen. Dat zou de reden zijn geweest om de vrouw tot een abortus te bewegen. De Diemenaar ontkent dat.

Volgens de verdachte zou zijn vriendin zelf al eerder abortuspillen hebben genomen omdat zij het juist was die liever een meisje wilde dan een jongen.

De man breidt elke pro-formazitting zijn eigen verklaring uit, die inmiddels 136 pagina’s telt. Ook woensdag was hij lange tijd aan het woord om zijn kant van het verhaal toe te lichten. Daarnaast verzocht hij het Openbaar Ministerie zijn telefoon terug te geven zodat hij beter een tijdlijn kan bepalen in de gebeurtenissen.

Inmiddels is het dossier in deze strafzaak nagenoeg compleet. De man is in het Pieter Baan Centrum onderzocht en het rapport over zijn persoonlijkheid is klaar. De man zou niet aan een psychische stoornis lijden.

De volgende zitting is eind januari gepland. Het zal opnieuw een pro-formazitting zijn. Wanneer de inhoudelijke behandeling zal plaatsvinden, is nog niet bekend.

Uit de krant