De les is bezig.
De les is bezig. Foto: Rein Wieringa

Mondkapjes verplicht, maar dan in het Somalisch

Algemeen

DIEMEN - De coronacrisis maakt inburgeren extra moeilijk. Corona is dan ook een terugkerend thema in de les van Sabrina Braun, die een school voor Nederlands als tweede taal heeft in Diemen.

Tijdens de Nederlandse les van Sabrina Braun gaat het veel over corona. Voor mensen met een taalachterstand leveren de maatregelen nieuwe obstakels op. “Het kostte twee uur om de mondkapjesmaatregel door te geven.”

“Afstand houden, die kennen we inmiddels wel.” Het is het derde punt op een lijst met woorden over de zorg. Sabrina Braun, eigenaar van NT2 Digitaal, een school voor Nederlands als tweede taal, loopt elk woord langs om de betekenis uit te leggen. “Is corona toch nog ergens goed voor”, vervolgt ze opgewekt.

Voor Braun zitten acht mensen die op weg zijn naar het Nederlands staatsburgerschap. In het kleine TL-verlichte lokaal met linoleumvloer en witte lamellen krijgen ze Nederlandse les van haar. De meeste krijgen drie lessen per week, waarvan een à twee online via Zoom. Aan de achterwand hangt een prent van de Dam in Amsterdam, de muur naast het bord is beplakt met fotobehang van de Keizersgracht. Schoolkinderen van de aangrenzende basisschool Het Atelier lopen kwetterend langs het raam. “Als je zit mag je mondkapje af”, herhaalt Braun een paar keer. Drie cursisten houden hem toch liever op. Zelf heeft Braun een doorzichtige plastic kap voor haar gezicht, die ze omhoog klapt als ze achter haar tafel voor in de klas zit.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant