Afbeelding

Samen thuis herdenken: foto met lichtje voor het raam

Algemeen

DIEMEN - Eén keer per jaar, vaak begin november, veranderen gemeentelijke begraafplaatsen in een bijzondere plek van licht, aandacht en herdenking.

Dit jaar geven de begraafplaatsen in Diemen, Amsterdam en Weesp wegens de coronabeperkingen op een bijzondere wijze invulling aan deze vorm van gezamenlijk herdenken. Begraafplaats Rustoord in Diemen haakt aan bij dit initiatief in de periode van Aandacht voor Elkaar. Op Rustoord in Diemen en op De Nieuwe Ooster en De Nieuwe Noorder in Amsterdam werden de laatste jaren op verschillende momenten herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd met hulp van de medewerkers en heel veel vrijwilligers. Daar kwamen vele nabestaanden op af en er ontstonden nieuwe rituelen op de begraafplaatsen.

Het herdenkingspotjesproject dat nu in Diemen, Amsterdam en Weesp in gaat, komt hieruit voort. De begraafplaatsen nodigen nabestaanden uit op 2 november de overledenen letterlijk in het licht te zetten. Ze vragen mensen om 18.00 uur een foto met lichtje voor het raam te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld door een glazen jampotje met daarin een foto van de overledene en een (led)lichtje neer te zetten. Op deze manier maken alle nabestaanden samen de gezichten van de overledenen zichtbaar.

De begraafplaats is de avond van 2 november dan een virtuele ontmoetingsplek van waaruit nabestaanden elkaar en een luisterend oor kunnen vinden. Via een speciale onlineradio-uitzending vanuit de aula van De Nieuwe Ooster wordt een bijzonder programma uitgezonden dat iedereen thuis live kan beluisteren via www.herinneringverlicht.nl. De uitzending duurt van 18.00 tot 21.00 uur en wordt gepresenteerd door Marjon Keller. Op de website kunnen mensen nu al terecht om de naam en foto achter te laten van de persoon die ze willen herdenken en om meer te lezen over de speciale radio-uitzending.

Uit de krant