Afbeelding

Inleveractie wapens en oproep voor verkoopverbod messen aan jongeren

Algemeen

DIEMEN - In de strijd tegen het messenbezit en vooral het gebruik ervan onder jongeren is in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) onlangs een aanvullend messenverbod opgenomen. In aanvulling daarop zal in Diemen komende week ook een inleveractie voor alle wapens starten. Van 2 tot en met 6 november kunnen op het politiebureau in Diemen wapens ingeleverd worden. Verder roept burgemeester Erik Boog in een brief aan Diemense winkeliers op om geen messen meer te verkopen aan jongeren onder de zestien jaar.

Diemen sluit met de inleveractie aan bij de campagne Amsterdam ontwapent. De gemeenten Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel houden daarbij samen met politie en OM een wapeninleveractie. Die actie loopt bij acht politiebureaus, waaronder dat van Diemen. Van maandag 2 tot en met 6 november kunnen alle bewoners messen, pistolen, revolvers, dolken, munitie, ploertendoders, boksbeugels, pepperspray, traangas, stroomstootwapens inleveren. De campagne is er ook op gericht om bewoners bewust te maken van de risico’s van het dragen en bezitten van wapens.

Burgemeester Boog maakt zich hard voor bestrijding van het gebruik van messen en andere wapens: “Wapens horen niet in de openbare ruimte, vuurwapens niet, maar messen ook niet. Als we een veilige samenleving willen, dan moeten we het bezit en zeker het gebruik van wapens tegengaan. Ook in Diemen worden we wel eens opgeschrikt door een geweldsincident. Daarbij lijken steeds vaker jonge jongeren betrokken te zijn. De impact en de gevolgen van zo’n incident zijn enorm, zeker voor de slachtoffers en hun omgeving. Een veilige buurt kan alleen met minder wapens. Daarom roep ik mensen op om hun wapens in te leveren op het politiebureau. Winkeliers roep ik op, voor zover ze dit al niet doen, om geen messen meer te verkopen aan jongeren onder de zestien. Zo werken we samen aan een veilig Diemen.”

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief