Afbeelding

Gemeentehuis kleurt deze week ‘s avonds VN-blauw

Algemeen

DIEMEN - Deze week bieden het gemeentehuis en de fontein op het voorplein, de geveltekst van de gemeentewerf en de fontein op het Kruidenhof ’s avonds een bijzondere aanblik. Deze vier plekken worden iedere avond in blauw licht gezet. VN-blauw om precies te zijn. Daarmee wil de gemeente de 75-jarige Verenigde Naties eren en duidelijk maken dat ze veel waarde hecht aan vrede en vrijheid.

De 75e verjaardag van de Verenigde Naties (VN) wordt op 24 oktober gevierd. De Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) organiseert in de periode daaraan voorafgaand samen met gemeenten en provincies op verschillende plaatsen in Nederland bijzondere activiteiten. De viering van 75 jaar VN is tevens het slotstuk van de nationale viering van 75 jaar vrijheid. 

Tijdens een VN75 estafette week wordt aandacht gevraagd voor vrede en vrijheid en voor het werk van de VN. Er wordt stilgestaan bij wat de VN sinds de oprichting in 1945 voor onze wereld en voor Nederland heeft betekend, maar ook bij wat we samen nog meer kunnen doen voor een betere toekomst voor ons allen. 

VN-blauw licht

Van 19 tot en met 24 oktober worden in tientallen gemeenten dagelijks historische gebouwen, standbeelden, pleinen en fonteinen uitgelicht in VN-blauw. “Ook in Diemen doen we graag mee aan deze bijzondere licht-actie op vier opvallende locaties”, aldus wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg. “Zo richten we de aandacht op het belang van de Verenigde Naties die zich inzet voor wereldwijde samenwerking. Dat is heel belangrijk voor de oplossing van wereldproblemen als mensenrechten, armoede, klimaatverandering en veilig drinkwater voor iedereen.”

Achtergrond

Tijdens de VN75 estafette week worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), waaraan alle landen inclusief Nederland zich hebben verbonden, besproken. De SDG’s zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Diverse bekende Nederlanders verlenen als NVVN Goodwill Ambassadeurs hun medewerking aan het weekprogramma. Op 23 oktober is er een speciaal programma van de NOS op NPO 1 vanuit het Vredespaleis in Den Haag.  

Afbeelding
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief