Foto:

Plan om De Pastorie te restaureren, te verduurzamen en tot leven te brengen

DIEMEN - Een huidige bewoner en oud-bewoner van het klooster aan de Hartveldseweg willen De Pastorie (twee deuren verderop) restaureren, verduurzamen en tot leven brengen. Initiatiefnemers Kelvin Covalo en Sander van Weers hebben na 3,5 jaar voorbereiding een bod uitgebracht en beogen een unieke plek te creëren, zoals Diemen die nog niet kent.

Zij willen De Pastorie transformeren tot een kunst- & cultuurcafé voor Diemen, waar regelmatig inspiratievolle activiteiten plaatsvinden. Naast het kunst- & cultuurcafé, dat te allen tijde toegankelijk is, komen er op de begane grond ook multifunctionele ruimtes, waar bijvoorbeeld vergaderingen, workshops en buurtinitiatieven plaatsvinden. Kelvin: “Wij willen creatieve en maatschappelijke initiatiefnemers uit de buurt een handje helpen door hen een plek te bieden om laagdrempelig samen te komen en hun ideeën gestalte te geven.”

Boven het kunst- & cultuurcafé worden unieke verblijven gerealiseerd: “Op de eerste verdieping creëren wij een bed & breakfast, met een keuze uit vier kamers waarvan het historische karakter volledig bewaard blijft. Op de tweede verdieping wordt een woning gecreëerd, die dankzij de open ruimte en het weergaloze houtwerk een authentiek karakter heeft. Deze verdieping wordt niet bedrijfsmatig gebruikt omdat er bij gebruik door grotere groepen wegens veiligheidsredenen een brandtrap aan de buitenzijde van De Pastorie geplaatst moet worden, wat het aanzicht van het rijksmonument aanzienlijk zou ontsieren. Al met al willen we zo min mogelijk aan het gebouw wijzigen.”

“Na een goede voorbereiding zijn de eigen middelen voor aankoop en restauratie ruimschoots aanwezig en het plan staat als een huis. Daarentegen zien wij wel in dat het zonder horeca lastig wordt om de torenhoge restauratie- en instandhoudingskosten terug te verdienen. Met een horecavergunning erbij in ons plan is de toekomst van De Pastorie zeker.”

Kelvin: “Het is nu afwachten aan wie De Pastorie gegund wordt. Sander en ik staan in elk geval klaar in de startblokken en hebben veel zin om Diemen er een unieke plek bij te geven.”

Lees meer in het DiemerNieuws van 1 oktober.

Meer berichten