Afbeelding
Foto: DiemerNieuws

Gemeenteraad steunt wijziging APV, messenverbod in bepaalde gebieden mogelijk

Algemeen

DIEMEN - De gemeenteraad gaat op donderdag 24 september akkoord met de wijziging van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Tijdens de informatieve vergadering van de gemeenteraad van donderdag werd duidelijk dat alle partijen het voorstel van het college van B en W steunen.

Het college van B&W van Diemen stelt de gemeenteraad voor om in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een artikel op te nemen dat het mogelijk maakt in bepaalde gebieden een messenverbod op te leggen. Ook is het voorstel om het recreatief gebruik van lachgas te verbieden als dat overlast geeft op bepaalde plekken.

Ook het samenscholingsverbod dat in geval van ordeverstoring geldt, zou iets uitgebreid worden. Tevens wordt het oplaten van ballonnen verboden.

Burgemeester Erik Boog vertelde de gemeenteraad dat er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de problemen niet naar andere plekken in Diemen worden verschoven. De hele gemeente aanwijzen als verbodsgebied mag wettelijk niet, maar Boog gaat wel proberen de aangewezen gebieden zo groot mogelijk te maken.

Ook zal de gemeente in overleg gaan met lokale ondernemers om afspraken te maken over de verkoop van messen. Het is de bedoeling dat die niet meer aan jongeren worden verkocht. Boog vindt voorlichting en preventie belangrijk. Hij ziet hier een rol weggelegd voor de scholen en Welzijn Diemen.

De afgelopen vijf jaar zijn er in Diemen 44 incidenten geweest waarbij messen of andere steekwapens waren betrokken. Die messen en andere steekwapens werden overigens niet tijdens al die 44 incidenten daadwerkelijk gebruikt.

!
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief